Vas pótlása levéltrágyázással

Van egy saját módszerem, amire sok próbálkozás után jöttem rá.

Szükséges:
- permetező
- 1 ml-es szedő
- vaskelát
- műtrágya (komplex, vízben oldódó)

Az 1 ml-es szedővel; (1 adag vaskelát + 2 adag műtrágya) / 1 liter.

A permetezőbe beleöntjük a vizet. A vízbe belerakjuk a kimért adagokat. Jól elkeverjük, többször átrázzuk. Permetezésnél a növény teljes felületét érje a permet, tehát a levél tetejét, levél alját és a zöld ágakat. A permetezést kora reggel vagy késő délután csináljuk. Az esős időt kerüljük.
A javulás 1 hét után jelentősen látszódik. Ez a módszer a súlyosan vashiányos növényeknél hatásos. Ez egy tüneti kezelés, tehát a probléma forrását kell megszüntetni. A talaj pH-ja túl magas a növény számára, ezért a növény gyökere nem képes felvenni a vasat. Erre másik bejegyzésben fogok kitérni.

Esztétika: A permetezés után a leveleken piros/barna pöttyök maradnak, amik nem túl esztétikusak, de az eső leviszi.

Vigyázz: Mivel a műtrágyában van nitrogén, ezért ha túl sokszor permetezel, a virágokat és a termés kezdeményeket elrúghatja a növény.

1 ml-es szedő:

Vaskelát:

Műtrágya (vízben jól oldódó, makro és mikro tápanyagokat tartalmaz)

Zöldülő levelek, 1 hét előtt majdnem teljesen fehérek voltak, sajnos képet akkor nem készítettem:



Megjegyzés: A sima vaskelát magában nem hatásos levélre permetezve, ezért egy kis nitrogén szükséges mellé.


Írta: Petróczki Márton 


Gyümölcs kóstoló

Kaptam 3 különböző fajtájú termést. Egyrészt megkóstolni, másrészt a magját elvetni.

Citrangequat 'Thomasville'
Ez egy jó fagytűrő hibrid. A pontos neve: [(Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) x Fortunella japonica]
Tehát az édes narancs és a télálló citrom össze lett keresztezve és ez a hibrid megint össze lett keresztezve egy kumquat-al. 1/4 édes narancs, 1/4 télálló citrom és 1/2 kumquat
A termés nem volt elég érett, mert a héjának narancssárgának kellett volna lennie. Az íze finom, savanyú de édes is, és a télálló citrom íze nem érződik. Összesen 6-7 mag volt benne, ezekből 1 volt életképes.



Limequat
A pontos neve: Citrus aurantiifolia x Fortunella japonica
A  key lime és a kumquat keresztezése. 1/2 key lime és 1/2 kumquat
A termés erősen savanyú. A gyümölcs héja vékony, könnyen leválik, olyan mint a kumquat-nak, de nem finom. Viszonylag elég sok mag volt benne, körülbelül 10-12db.



Rangpur vagy Otaheite:
Pontosan nem tudom milyen fajta. Rangpurnak kaptam, de szerintem nem az. A levele és a termés alapján szerintem inkább Otaheite lehet.
Az íze finom, bár savanyú de édes is.





Itt a jó idő

Az esti hőmérséklet 0 fok körül van, ezért a fagytűrő citrusokat kipakoltam. Ha esetleg -4 fok lesz akkor se fogom bepakolni őket. Ha -10 fokot írnak, akkor már bepakolok, mert lehet azt is bírnák, de nem akarok kockáztatni. Az összes fagytűrő fajtám télálló citromra van oltva.

A fagytűrő csapat (2014.02.13)

Fajták:
US-119
Yuzu
C. ichangensis
Sanford Curafora
Citrangequat 'Thomasville'
Citrange 'Willits'
Citrange 'Troyer'
Citrange 'Morton'
P. trifoliata 'Flying Dragon'
ismeretlen Yuzu szerű


Írta: Petróczki Márton

Grapefruit magonc ami kibírta a -10 fokot

Néhány magoncot kint hagytam az erkélyen tesztelés céljából. Ősz óta folyamatosan kint voltak egész télen. Az idei tél elég gyenge volt, -12-nél nem lehetett hidegebb és csak néhány napig tartott.
A magoncokból pomelót, keserű naracsot és grapefruitot raktam ki. Amíg nem jött a -10 fok az összes jól bírta, nem károsodtak -3 foknál se. De ahogy jött a hideg szinte az összes elpusztult. Az interneten nem sok információt lehet találni, hogy mégis milyen amikor egy citrus elfagy, tehát a tesztelés célja leginkább ez volt, hogy a károsodás hogyan mennyi idő alatt következik be.
A legelső jel, hogy a citrus szenved az, hogy a levele kisárgul. Az egészen sötét zöld is ki tud fakulni, amelyik kissé vashiányos akár sárgára is színeződik. Amelyik jobban bírja azoknál a sötétzöld szín átmegy barnás-zöld színezetté. A -10 fokos hidegben is jól tartják magukat, kemények a levelek, semmilyen szemmel látható baj nem látszódik. Ahogy melegszik az idő(este a min. 0 fok körül van), a levelek elkezdenek lógni, 1-2 nap után kiszáradnak. Zöld színűek, de vékonyak, tapintásra érződik, hogy nincs víz a levélben. Néhány nap után fehéren kezdenek elszáradni. Legelőszőr a levelek, de hajtás teteje is. A szár alsó része még zöld, de ráncosodik. Később az is elszárad.

-10 fok körül:

Körülbelül 1 hét után:

A pomelók bírták a legrosszabbul. A keserűnarancsok kicsivel jobban bírták mint a grapefruitok.

A grapefruitok között volt egy ami szinte teljesen sértetlenül túlélte a hideget. 
A hajtás végéből 1-2mm elszáradt, a leveleken keletkezett néhány folt, ami a fagyási sérüléstől van. De ezen kívül más baja nem lett. Mivel egy fiatal magonc, ezért néhány fokkal kevesebbet is bírni fog idősebb korában. 


A levelei azóta is élnek, a két sziklevél viszont leszáradt.(ami nem nagy veszteség)

A terv az, hogy felnevelem, feloltom egy télálló citromra és tesztelni fogom, hogy mennyit fog bírni. Ha sikerül túlélnie legalább -14 fokot akkor érdemes vele foglalkozni. Ha ennyit kibír, akkor érdemes megvárni, hogy ha megnő milyen termése lesz.


Írta: Petróczki Márton



Fűzlevelű télálló citrom

Egy növény fajon belül több változat is kialakulhat. Sokan csak az alapfajt ismerik a télálló citromból, azonban ebből is több változat létezik. Az egyik leghíresebb változata a 'Flying Dragon'. Jellegzetessége, hogy a szára csavaradóan nő, a tövise rendszerint görbe. Teljesen eltér a kinézete az alapfajhoz képest. Főleg a díszítőértéke miatt használják, de törpésítő alany is. Egy másik gyakori fajta a 'Rubidoux', melyet főleg alany felhasználás céljából termesztenek. Ismert még a 'Rich 16-6', ami a köldök narancsokkal kompatibilis.
Még több fajta található itt:
http://www.citrusvariety.ucr.edu/citrus/trifoliates.html
http://www.homecitrusgrowers.co.uk/poncirustrifoliata/poncirus.html

A 2012 telén vetettem több száz télálló citrom magot. Ebből szinte az összes kicsírázott. A több száz magonc közül találtam egyet, aminek a levele teljesen eltért a többi a közül. Mondhatnám azt is, hogy fűzlevelű. Egész évben nem fejlődött, kint volt télen is. Mikor kiszedtem a többi közül, akkor vettem észre, hogy a gyökere nem teljesen jó. A gyökérszálak rövidek, és a gyökerek végén csomók találhatóak. Valószínűleg ezért se fejlődött, mert a gyökere szerintem nem életképes. A növény magától, beavatkozás nélkül nem tudna megnőni.
A magonc levele:


A magonc gyökere:


A magoncot úgy lehet megmenteni, hogy a gyökerét pótolni kell. Az egyik lehetőség, hogy feloltom egy alanyra, de a magonc szára nem túl vastag, és ha esetleg nem sikerülne az oltás, akkor mint fajta elveszik. Ezért egy másik biztonságos módszert alkalmaztam. Ez az összenövesztés. Kell egy másik télálló citrom magonc, és egy kis parafilm. A két magoncot egymás mellé raktam úgy, hogy a gyökérnyak mindkettőnél egy szinten legyen. Mindkét magonc szárán egy 2cm-es vágási felületet csináltam. Ez annyiból áll, hogy óvatosan lehántoltam a kérget a fás szövetig. A két vágási felületet pontosan össze illesztettem és parafilmmel körbetekertem. A hegszövet termelés miatt a két szár össze nő. Körülbelül 3-4 hét múlva a sima magonc szárát le fogom vágni, hogy a gyökere most már a másikat segítse. A rossz gyökér részt is levághatnám, de a biztonság kedvéért rajta fogom hagyni. Ha nem vagyok biztos a forradásban akkor több időt hagyok rá.
Így végeredményben kap egy új gyökérzetet és lehetőséget kap arra, hogy megnőjön. 

Fölül a sima magonc, alul a megmentésre szánt magonc:

Parafilm:

Elültetve:
A jó forradás érdekében egy meleg, párás, folyamatos világítással ellátott akváriumüvegbe került.


A keresőben próbáltam ilyen levelűt keresni, de eddig még nem találkoztam ilyennel. Az is kérdéses, hogy ha valóban új egyedülálló változatot találtam, akkor milyen neve legyen, illetve hogyan lehetne hivatalosan feljegyeztetni. Arra nagyon kíváncsi vagyok, hogy valójában milyen habitusú növény lesz.


Írta: Petróczki Márton





Citrus oltás télen (kísérlet)

    Egy új módszert próbáltam ki, mert szeretek kísérletezni. Lehet, hogy egyik se fog sikerülni, vagy nem lesz az eredmény megfelelő, de mindig érdemes próbálkozni.
Rendelkezésemre áll több száz télálló citrom magonc, viszont a száruk vékony, csak a nagyobbaknak van hurkapálcika vastagságú törzse. Az ennél vékonyabb szárú magoncokat nem lehet átoltani, talán csak mikro-oltással, de ahhoz még nem értek. Egy hosszú cserépben vannak és egész télen a hidegben voltak.
A szobámban van 54 literes akvárium világítással és tetővel. Jelenleg a citrus magoncokat nevelem benne. Az akváriumban folyamatos a meleg, fény és a magas pára. A citrusok a lépcsőházban telelnek, északi ablak előtt, 5 fokos helyen.
   A módszer az, hogy a fiatal télálló citrom magoncokat átoltom. Először a magoncokat kiszedem a földből, lemosom a gyökerüket. Ez azért nem túl jó, mert a gyökerüket teljesen megpiszkálom, ez stressz a növény számára és a növekedést is vissza veti. Ezért kell a citrusokat a régi földlabdával együtt átültetni, és nem szabad teljesen csupasz gyökérig leszedni a földet. Azonban nálam arra nem volt lehetőség, hogy a gyökerét ne keljen megpiszkálni. Ha lehet, inkább külön egyesével elültetett magoncokat oltsunk, és ne piszkáljuk meg a gyökerét.
A magonc törzse a gyökérnyaktól kb. 4-5cm-re volt megfelelően vastag, így ott levágtam a szárát. Az oltás hasítékoltás volt, nem a legjobb, mert feszül és nem mindig illeszkedik pontosan, de ilyen kicsi méreteknél nem egyszerű másféle oltást készíteni. Az oltóágból vékonyabbat kerestem. A magonc szárát bevágtam középen, a nemes ág végét V alakban levágtam és beletoltam. 2-3 szemnél többet nem kell hagyni. A szélére igazítottam, hogy a cambium jól illeszkedjen. Egy kis csíkot vágtam a parafilmből, végig tekertem az oltásnál 3-4-szer és egyszer a nemes ágon. Így a rögzítés és kiszáradás megakadályozása is meg van oldva.
Amíg a magonccal nem dolgozunk a gyökere álljon vízben és ha sokáig van levegőn ne hagyjuk túlságosan megszáradni, vizezzük be újra.
Összesen 3 magoncot oltottam át, egy cserépbe kerültek. Földnek kókuszrostot használtam. Beraktam az akváriumba.

Képekben:

Nemes ág(Citrange 'Willits')

Télálló citrom magoncok(Poncirus trifoliata)

Vissza vágva a magonc

Hasíték oltás

Parafilm

Átoltott magonc végig tekerve parafilmmel

3 oltott magonc

Teljesen elkészülve, a végleges helyen(2014.02.06)


Véleményem:
Több ok miatt is sikertelen lehet. A télálló citrom magoncok a hidegből lettek behozva, ezért az élet tevékenységük alacsony, kell idő mire 'beindulnak'. A hegszövet termelés miatt fontos, hogy az alany milyen állapotban van. A nemes ágat ugyan csak a hideg lépcsőházban telelő citrusról vágtam. A nemes ágban nincs akkora erő, mint ha nyáron vágnám, és lehet nem is bírja ki a 3 hetet. A gyökér macerálás biztos rontja az eredés sikerét. Abban tudok bízni, hogy a pihenő magoncban van elég erő, és elég erősek lesznek, hogy az oltás össze forrjon és a nemesen tudjon akkorát 'lökni', hogy legalább 2-3 levelet hajtson. A meleg és a folyamatos fény nagyban segíti az eredést. 

Frissítés című résszel fogom folytatni, ahol az eredmény látható lesz.



Írta: Petróczki Márton



   

narancs szüret

Nagyjából beért a 2 narancs. Hagyni kellett volna még egy kicsit, de türelmetlen voltam.
A héjuk meglepően olajos volt. A gyümölcs finom és lédús, a boltihoz képest kicsivel savanyúbb, de édes is. A gerezdek között található hártya vastag volt, ez nem előnyős. Magosnak nem lehet mondani, az egyikben 1db a másikban 2db magot találtam.
A fajtája ismeretlen, a gyümölcs héja barázdás, nem keserűnarancs.
Valószínűleg egy chimera lehet. Ezért csak így írom a nevét:
Citrus sinensis (chimera):

Egyik:

Másik:











Pigmenthiány citrusoknál

Albino:
A teljesen fehér növényt albino-nak hívjuk.
Növényeknél is előfordul pigmenthiány, ez azt jelenti, hogy a növényben nem található klorofill. Ha nincs klorofill, akkor nincs fotoszintézis, ebből az következik, hogy a növény éhen hal.

Variegata:
A részben fehér növényt variegata-nak hívjuk.
Hívják még tarka levelűnek is, mivel a fehér és zöld rész fele-fele arányban megtalálható. Az ilyen növények annyiban térnek el az albinoktól, hogy bennük található zöld rész, még ha nem is teljes felületen, de elég ahhoz, hogy életben maradjanak.


A citrusoknál is vannak tarka levelű változatok. Ezek ugyan úgy fejlődnek, virágoznak és termést nevelnek. Most már rengeteg fajta megtalálható tarka-levelűben is. Jellegzetes tulajdonságuk, hogy nem csak a levél tarka, hanem a fejlődő termés is zöld-fehér csíkos.
A képen egy tarka levelű calamondin-t láthatunk. [A kép nem az enyém!]

A kis magoncok között előfordul, hogy van albino is. Az albino növények előbb utóbb éhen halnak, elfogy a tartalékuk. Előfordulhat, hogy vissza zöldül, de általában nem szoktak. Az ilyen növényt ki kell szedni, csak a helyet és fényt foglalja a társai elől.
A képen egy grapefruit magoncot láthatunk.


Fagytűrő citrusok


Az egyik kedvenc csoportom a citrusokból. Sok fantáziát látok bennük. Sajnos a mi telünket nem bírják, ezért nem télállók hanem csak fagytűrők.

Gyümölcs:
A termésüknek a minősége elég gyenge, ezért nem a legfőbb erélyük a finom ízletes termés. Ha bele gondolunk, hogy csak a télálló citrom él meg nálunk, és annak a termése milyen, akkor szinte bármilyen más citrusnak örülünk. A télálló citrom íze savanyú, terpentines-poncirus ízű, a termés tele van maggal, alig található benne gyümölcshús és a héja gyantás ehetetlen.
A télálló citrom hibrideknek sokkal jobb a gyümölcs minősége. A gyümölcs héja már a citrusokéra jellemző ezért felhasználható, a gyümölcshús leveses és magos, de sokkal kevesebb mag található benne. Azonban a gyümölcs ízében jelentősen érezhető a télálló citrom íze. A hármas hibrideknél(pl. US-119) a gyümölcs minősége sokkal jobb, a poncirus íze már alig érezhető vagy egyáltalán nem.
Az Ichang papeda és a Yuzu termésében nem érezhető a télálló citrom íze, azonban a gyümölcshús száraz és magos.
A legfinomabb ízű a Satsuma mandarin és a Kumqvát, ezeket boltban is forgalmazzák.
Felhasználás: A gyümölcs héját le lehet reszelni és lehet kandírozni. A gyümölcs levét ki lehet facsarni. Lekvár is főzhető. A magokból nagyon jó tulajdonságú alanyokat lehet nevelni.

Fagytűrés:
A fagytűrő citrusok a hideget jól tűrik. Ez azt jelenti, hogy általában celsiusban(°C) adják meg a minimális tűréshatárt. A növény tűréshatára szakaszokra oszlik, ezért egy szám nem biztos, hogy megfelelő képet ad a citrus ellenállóságáról. A határ jelentheti a teljes pusztulást, de akár azt is, hogy visszafagy és életben marad a növény, de jövőre nem fog teremni.
A hőmérséklet csökkenésével a citrust stressz éri. A növény nem igényli a hideget, számára ez inkább túlélés.
A hideg okozta sérülés sorrendje:
1. Virág, termés
2. Levelek
3. Vékony ág
4. Vastag ág
5. Tövig fagyás
6. Teljes kifagyás
Ez az általános sorrend, de sok mindentől függ, lehet akár az első a 6. is.
A citrus pusztulása két ok miatt lehetséges.
Az egyik a kiszáradás. Ilyenkor a levelek és a vékonyabb ágak elszáradnak a víz hiányától. Nagy valószínűséggel az egész fa kiszárad.
A másik a kéreg hasadása. A fiatal ágakon szétnyílhat a kéreg, de akár a több éves vastag törzsön is keletkezhet. A törzsön keletkezett repedéssel nem lehet mit csinálni, odáig el fog pusztulni. A kis sérült ágakat le kell metszeni. A repedésnél a növény kiszárad, hegszövetet már nem képes termelni ott és elhal a háncs is előbb-utóbb.
A levelek dobálása poncirus hibridek esetében valamilyen szinten normális, hisz az egyik szülő lombhullató. Akkor is dobálhatja a levelét ha poncirus alanyra van oltva. Ha túl hideg van lekopaszodhat az egész növény, nem a legjobb, de nincs káros következménye.

Telelés:
Egy védett helyen már van esélyük kitelelni. A pakliban benne van, hogy hiába bír ki 5 telet egymás után, lehet a következő télen kifagy. Ennek ellenére az a véleményem, hogy érdemes próbálkozni, mert vannak olyan helyek ahol olyan jó a mikroklíma, hogy akár gond nélkül kibírja a telet. Ahol van esélyük: van fagylefolyás, szélvédett, magas a hőszennyeződés, domb teteje, nincs fagy-zúg. Ezek a környezeti hatások és helyi adottságok növelik a növény túlélési esélyét.
Ha úgy gondoljuk, hogy nem szeretnénk ennyire kockáztatni, akkor egy fűtetlen fóliasátor is elég lehet. Extrém hidegek esetén vészfűtési lehetőség ajánlatos. A fóliasátor összegyűjti a meleget, a fólia jó hőszigetelő. Ha már 5 fokkal több van benne, és nem tud hirtelen lehűlni akkor nagyon sok segítséget nyújt a növény számára. Esetleg lehet fűteni is, elég 0-(-5)fok minimumon tartani, így nincs rizikó és a fűtési számla is kevés.

Alany:
Egy fontos dolog; az alany. A fagytűrő citrusnál kevésbé fagytűrő alanyra ne oltsuk ha az a terv, hogy hideg fogja érni. Mert ebben az esetben az alany hamarabb kifagy alóla és ez a fa teljes pusztulását okozza. A Poncirus trifoliata-t tanácsolom alanynak. Nagyon sok előnye van ha hidegbe akarjuk rakni az oltványt. Néhány tulajdonság: télálló, a gyökere ellenálló, a növekedése lassú ezért a rá oltott nemesnek nem lesz laza szövetű hajtása, nem nő meg olyan gyorsan ezért könnyebb takarni, 1-2 fokot talán rásegít a hideg elviselésére mivel a tél közeledtével jobban felkészül mint a többi citrus.

Fagytűrés és a gyümölcs összefüggése:
Az is egy észrevétel, hogy minél jobban bírja a citrus a hideget, annál jobban csökken a gyümölcs minősége. Ha össze keresztezzük egy finom termésű de sokkal kevésbé fagytűrő citrussal akkor a két megfigyelt tulajdonság változik. A fagytűrés csökken, azonban a termés minősége növekszik.

Új fajták:
A virágok beporzásával új fajtákat hozhatunk létre, ehhez az egyik növény bibéje és a másik növény virágporja szükséges. Az is fontos, hogy melyik növényen fog kifejlődni a termés, mert ez is befolyásolja az új utódot. A termésből begyűjtött magok lesznek az új hibridek. Mivel tudjuk a hibrid szüleit ezért a fagytűrést is meg lehet határozni. Minél jobban fagyérzékeny az egyik szülő, annál jobban csökken majd az utód fagytűrése. Az utódok tulajdonsága is változó. Egy keresztbeporzásból fejlődő gyümölcsben több mag is fejlődik. Ezek a magok más és más tulajdonságúak, a szüleik tulajdonságát nem egyformán hordozzák ezért a fagytűrés is változó lesz. Érdemes új fajtákat létrehozni, mert ezáltal jobb fagytűrő citrust is kaphatunk.

Fajták:
A legismertebbeket gyűjtöttem össze, amiket még be is lehet szerezni. Hibrideken belül több változat is van, ezekre külön egyesével nem térek ki. A tűréshatár több leírásban is eltér egymástól, ezért a gyakrabban leírt adatot fogom feltüntetni.

/-25°C/ Télálló citrom - Poncirus trifoliata

/-14°C/ Citrange - (Citrus sinensis x Poncirus trifoliata)

/-14°C/ Citrumelo - (Citrus paradisi x Poncirus trifoliata)

/-16°C/ Citrandarin - (Citrus reticulata x Poncirus trifoliata)

/-12°C/ Citrangequat - [Fortunella japonica x (Poncirus trifoliata x Citrus sinensis)]

/-12°C/ US-119 - [(Citrus paradisi x Poncirus trifoliata) x Citrus sinensis]

/-12°C/ Sanford Curafora - [(Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) x Citrus reticulata]

/-10°C/ Citrangedin - [(Citrus sinensis x Poncirus trifoliata) x Citrus mitis)

/-15°C/ Ichang papeda - Citrus ichangensis

/-12°C/ Yuzu - (Citrus ichangensis x Citrus reticulata)

/-10°C/ Satsuma mandarin - Citrus unshiu

/-10°C/ Kumqvát - Fortunella japonica

Egy kis segítség aki nem tudja a latin neveket:
Citrus sinensis - Édes narancs
Citrus reticulata - Mandarin
Citrus paradisi - Grapefruit
Citrus mitis - Calamondin
Fortunella japonica - Kumqvát
A többi le van írva.

Gyakorlatban:
A hőmérséklet határok tájékoztató jellegűek. Nem biztos, hogy annyit ki fognak bírni. Ezért azt tanácsolom, hogy legalább 5 fokkal melegebb helyen legyenek mint ami ki van írva minimumnak. Ne az egy darab növényünket ültessük ki ha sajnáljuk, inkább oltsunk róla és a másik oltványt ültessük ki. A fiatal oltvány kevésbé bírja a hideget mint az idősebb, ezért ügyeljünk rá az első 1-2 évben. A gyakorlat azt mutatja, hogy a Citrange hiába bírja -14 fokig, előfordulhat, hogy -10 fokon már elfagy. Az Ichang papeda az egyik legjobb fagytűrő a citrusok között, -15 -16 fokot bír a leírások szerint, de volt olyan eset, hogy Angliában kifagyott -10 fok körül. Olvastam olyat is, hogy a Sanford Curafora (-12fok) egy -24 fokos hideget túl élt, az igaz, hogy vissza fagyott, de a következő évben 40cm-t hajtott. Ezért fontos megjegyezni, hogy a környezeti hatások befolyásolják a növény ellenálló képességét. Pl. szél, a hely védettsége, tájolása stb...
A biztonságos hőmérséklet -5°C. Ezen a hőmérsékleten nincs rizikó, ha esetleg ennél is alacsonyabb lesz rövid időre a hőmérséklet, akkor sincs baj.
Kiegészítés: Zárt, széltől védett helyen bírja az elvárható minimális hőmérsékletet, szeles helyen jóval kevesebbet bír.

Írta: Petróczki Márton

A leírás szabadon terjeszthető, de a leírás készítőjét fel kell tüntetni. 

szétültetés-átültetés

Az egyik ismerősömtől kaptam műanyag poharakat és ezeket felhasználtam. Egy részét a grapefruit magoncok kapták meg. A másik részét a poncirusok, télen kint fognak maradni, kíváncsi leszek, hogy mennyire bírják majd.

Ha jövőre jól nőnek akkor az utána következő év tavaszán már olthatóak lesznek.


Látogatóknak!

Ez a bejegyzés a látogatóknak szól....
Köszönöm annak aki olvassa a bejegyzéseimet. Ha úgy gondolod, hogy valamit rosszul írtam, akkor a poszt alján lehet megjegyzést írni. Szívesen veszek minden véleményt. Ha szerinted jó akkor oszd meg az ismerőseiddel. A képek sajátok, ha nem az enyém akkor külön oda fogom írni. A leírás is teljesen saját, ha nem akkor a forrást meg fogom jelölni a végén. Ha valamiről szívesen olvasnál amit nem sikerült megtudni, akkor írj nyugodtan nekem.

Üdvözlettel: Petróczki Márton

Őszi virágzás

Előfordulhat, hogy ősszel virágoznak a citrusok. Ha kevés a fény és hideg is van, akkor valószínűleg kevés virág fog megkötni. A telelés előtt elvirágzik és megtartja a termés kezdeményeket, akkor reménykedhetünk, hogy így kitelel és tavasszal folytatja. A kis virágbimbók esetén a fejlődés annyira lelassul, hogy már csak a tavasz közeledtével fognak újból növekedni.
Minden esetre jobb, ha tavasszal virágoznak a citrusok.
Eddig minden évben tavasszal és nyár elején virágoztak, de most néhány citrus elkezdett virágbimbókat nevelni.
Meyer citrom:

Citrom, a fajtája ismeretlen, annyit tudok, hogy a Korfu szigetről származik:

Ponderosa citrom:



Poncirus magonc

A télálló citrom, azaz Poncirus trifoliata egy lassabb növekedésű növény. Az elején lassú, 3-4 éves korára azonban begyorsul a növekedése. Kiültetve még gyorsabban tud nőni.
Gyakran tapasztalhatjuk, hogy elvetjük a magját, kifejlődik a 8-10cm magas növény és egész évben alig nő valamit. Másnál is láthatjuk ezt.
Ezen is lehet változtatni. Mégpedig úgy, hogy a növénynek minden igényét kielégítjük.
Bemutatom az 1 éves télálló citrom magoncokat:



A legmagasabb növény 45cm,+15cm a gyökér. Egy év alatt nem is rossz teljesítmény.
De mégis hogyan neveljük, hogy ilyen szép nagy legyen?
1. Fény: A Poncirus szereti a sok fényt, ezért a tűző nap az ideális. Ha télen akarjuk előnevelni szobában, akkor növénylámpa szükséges.
2. Hőmérséklet: Az adott éghajlati klíma alapján változott. Nincs plusz igény. 
3. Tápanyag: A lassú növekedését magasabb nitrogénnel tudjuk fokozni. Fenntartó trágyának komplex műtrágyát használtam, lejjebb részletezem a tartalmát. 
4. Víz: Sajnos csapvizet használtam, néha szükség volt savanyító öntözésre. Esővizet használjunk.
5. Cserép: A cserép mérete egy nagyon fontos dolog. Véleményem szerint a cserépnek legalább 15cm magasnak kell lennie. Fölösleges a kis cserépben sanyargatni. A tökéletes elképzelés, hogy a cserép hosszú és keskeny. A boltban kapható cserepeknél ha magas akkor már széles is, ez annyiban rossz egy kis növénynél, hogy túl sok a föld. Ezért egy nagyobb cserépbe többet is ültethetünk, de ne túl sokat. A növénynek nagy karó gyökere van, és kevésbé széles hajszál gyökerei.
6. Egyéb: Permetezés szükséges lehet takácsatkák és pajzstetvek esetén.

Ahogy én csináltam:
Szükség van egy hosszú négyszögletes cserépre, ami legalább 15cm magas. 
Földnek tőzeget használtam. Én a téli előnevelést alkalmaztam, amit már régebben leírtam itt. A magok elvetése akkor történik, amikor a termések beérnek, ez körülbelül októberben van. A magokat frissen vessük el, mert csak akkor csíráznak megfelelően. A tőzeget bekeverjük vízzel és megtöltjük a cserepet. A földet simítsuk el egyenletesen. Erre kerülnek rá a magok, figyeljünk, hogy ne legyen túl sűrű. A magok között kb. 1 cm távolság legyen. A magokra rákerül 1-2 cm finom morzsalékos föld, ami nálam tőzeg volt. Az öntözést vízpermetezővel végeztem. Nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a föld, de nem is jó ha állandóan tocsog. A csírázás 2-3 hét után indul meg, ha friss magot használtunk akkor 90-95%-os a csírázás. A fiatal növényeket növény lámpa alá raktam, így vészelték át a telet. A tél alatt nem nőttek sokat, talán 2-3 levelet, de a legfontosabb, hogy nem gyengültek le a fényhiánytól. Tápoldatozás havonta egyszer volt. Tavasszal, ahogy elkezdett sütni a nap, a cserép egy napos ablakpárkányra került. Amikor a hőmérséklet este nem ment +2-3 fok alá akkor kikerültek az erkélyre. Először egy árnyékosabb helyre raktam a cserepet, majd néhány hét múlva kikerültek a tűző napra. Nyár elején a tápoldatozást sűrűbben adtam egészen őszig. A meleg miatt 1-2 naponta locsoltam. 
Amire figyeljünk, hogy ne legyen túl sűrű a vetés, de kevés se legyen. Ha sok növény van egy adott földben akkor hamarabb kiszárad, a több gyökér miatt kevésbé tud összetömörödni. Összességében sokkal levegősebb a föld, mint ha csak néhány szál lenne ugyan abban a földben. 
Ez a módszer kitart 1-1,5 évig, utána tovább kell tűzdelni. Akár ültethetjük a végleges helyre, vagy egyesével egy nagyobb cserépbe. Érdemes akkora cserépbe rakni, hogy az se legyen rövidebb mint 15 cm, mert akkor vissza kell vágni a gyökerét, hogy beleférjen, ez pedig egy nagyon rossz lépés lenne. 
A technológia hátránya: 
Ha túl sűrű, akkor nem egyformán nőnek, valamelyik nagyobb és valamelyik kisebb marad. A szórás 10-45 cm lesz, ami nem jó ha azt szeretnénk, hogy mindegyik nagy legyen. 
Ha túl kevés a cserépben a növény, akkor nehezebben szárad ki a föld, nehezebben melegszik fől. Az igaz, hogy a gyökérzetnek lesz helye, azonban ebben az esetben (szerintem) nem lesz olyan növekedés, mint amit elvárnánk.
A tápanyag utánpótlás egy Ferticare  nevezetű műtrágya volt, amiben az N:P:K aránya 24-8-16.
Tartalmaz:

Arra figyeljünk, hogy a műtrágyát ne adagoljuk túl. És egy fontos dolog, hogy a nitrogénben a karbamid nagy részben található. A karbamid lassan bomlik le, folyamatosan biztosítja a nitrogént, ezért nem szabad túladagolni, néha hagyjunk plusz 1 hetet a tápozás előtt. A citrusoknál van olyan, hogy karbamid mérgezés, ezt érdemes elkerülni.

Írta: Petróczki Márton