Talaj savanyítás

Talaj savanyításra akkor van szükség ha a talaj pH-ja túl magas a növény számára. A növények igényei változatosak, nem csak a fény, hőmérséklet, víz és tápanyag, hanem a talaj pH-ja is nagyon fontos számukra. A tápanyagok felvehetőségét nagy mértékben befolyásolja.
A pH 0-14-ig van, 7 a semleges, lefele savas, felfele lúgos.
A citrusok 6-6,5pH-ban fejlődnek megfelelően. Túl savas földben a gyökerek sérülhetnek, és bizonyos tápanyagokból hiány léphet fel. Túl magas pH-nál a tápanyagok felvétele gátolt, ezért hiány lép fel.
A leggyakoribb hiánytünet a vashiány. Vashiány a fiatal leveleket érinti, a levélalap kivilágosodik, az erek sötétek maradnak. Súlyosabb esetben teljesen kifehéredik a levél, még az erezet is, a levelek és a szár is kicsik maradnak. Kevés zöld színtestet tartalmaz, ezért a fotoszintézis gyenge. Sokáig tartó vashiánynál a növény legyengül és tönkremegy. Gyengébb vashiány esetében is a fejlődés és a termés-kötés vissza marad.
A vashiány legfőbb oka, hogy a talaj pH-ja túl magas. Ez lehet attól is, hogy átültetésnél nem megfelelő föld lett használva, illetve az öntöző víz a növény számára túlságosan lúgos.
Az egyik nagy gond, ha valaki csapvízzel locsol. A csapvíz pH-ja 6,5-8 között van. Ezért ha valaki csak csapvízzel locsol, akkor előbb-utóbb vashiányt fog tapasztalni a citrusán.
A fúrt kút se jelenti azt, hogy megfelelő a víz, ezért érdemes bevizsgálni.
Esővizet kell használni, ennek a pH-ja 6 körül van.

Vashiány esetén a vasat pótolni kell.
Két módszer van.
Az egyik a levéltrágyázás, ekkor a vasat a lombon keresztül adjuk. Ez csak tüneti kezelés, a probléma forrását nem szünteti meg és a hatásfoka nem teljes.
A másik a talaj savanyítás, ekkor a talaj pH-ját levisszük a megfelelő szintre. Ha a talaj pH-ja jó, a növény képes felvenni a szükséges tápanyagokat. Fontos tudni, hogy a lúgos talajban nem képes felvenni a vasat, hiába van a gyökerénél.
A harmadik lehetőség, ami a másodikat egészíti ki, hogy a földjét belocsoljuk vassal. Vaskelátot kell használni. Ami nagyon fontos, hogy ha a talaj pH-ja túl magas hiába adjuk a vasat, nagyon kevés hasznosul belőle, ezért mindenképpen talajsavanyítással együtt kell használni.

Gyakorlatban:
A talaj savanyítását savakkal tudjuk megoldani. Vannak szerves és szervetlen savak. Néhány; citromsav, ecet, kénsav(akkumulátorsav 34%-os kénsav), foszforsav, salétromsav. Arra kell figyelni, hogy a foszforsavval foszfor tápanyagot adunk a növénynek, salétromsavval pedig nitrogént. A boltokban könnyen beszerezhető a citromsav és az ecet, ezekből inkább a citromsavat ajánlanám.
Az egyik módszer az, hogy az öntöző vizet lesavanyítjuk és azzal öntözünk. A pH mérésére műszert, lakmuszpapírt lehet használni. Ha csak néhány alkalommal akarjuk használni, akkor savanyúbbat kell keverni, 5-5,5 is lehet, ennél alacsonyabb ne legyen, mert megéghetnek a gyökerek. Néhány alkalom elég, hogy helyre jöjjön a növény, azonban a folyamatos használata kerülendő! Akkor érdemes használni, ha általában esővízzel van locsolva és csak kis ideig tartó csapvizes locsolás hatására lépett fel vashiány.
Ha folyamatosan csapvízzel van locsolva, akkor az első módszer nem hatásos, mivel nehéz eltalálni a megfelelő időközönként szükséges savanyítást. Ezért ebben az esetben 6-6,5-re állítjuk a vizet és ezzel locsolunk folyamatosan. Így a vashiány megszűnik és nem fordul elő.

Új módszer:
Kipróbáltam egy új módszert. Mivel nem használok hordót, és a kis öntöző kannákkal sokáig tart a locsolás ezért új módszert kellett kitalálnom. Mivel én slaggal locsolok ezért a megoldás csak úgy lehetséges, ha sav a földjükre kerül és utána kerül belocsolásra.
A szempont az, hogy szilárd halmazállapotú és könnyen hozzájutható legyen. A választás a citromsavra esett.
A mennyiséget tippeltem.
Szükség van egy 1ml-es szedőre.


Citromsav, a legkisebb kiszerelés. Minél nagyobb mennyiség, annál olcsóbb.

Az 1ml-es szedővel 1 vagy 2 adagot szórunk a növény földjére. Vashiánytól is függ, ha nagyon vashiányos akkor 2, ha kevésbé akkor 1. Hetente vagy kéthetente kapnak a citrusok. Amelyik szép sötét zöld az vagy keveset kap vagy kimarad. 10-25cm-es cserépig max. 2 adag mehet, 45cm-es cserépre 4 adag is mehet.
A citromsav egyenletesen legyen elszórva, ne egy kupacba. 

Ha megvagyunk már csak be kell locsolni.

A vízben hamar feloldódik. Az öntözés alapos legyen. Ez a módszer folyamatos csapvizes locsolásra lett kitalálva.

Vigyázz!
A citromsav kristály ne kerüljön levélre és zöld szárra, mert ha ott marad megmarja a növényt. Ezért ténylegesen a földre kerüljön csak, ha véletlen a levélzetre is jutott akkor sincs gond, egy sima vizes lemosással a probléma megoldódik.
Túl lehet savanyítani a talajt, ezért csak szükség esetén használjuk, 1 hétnél sűrűbben ne alkalmazzuk.



Írta: Petróczki Márton

4 megjegyzés:

  1. Aluminium-szulfátot vízben feloldani, avval öntözni!

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Timsónak is hívják! Kérem üsse be a keresőbe, és talál ajánlatokat!

      Törlés
  3. Segítséget szeretnék kérni A magnóliám vashiányos. Vasgálicot vettem.Milyen arányban mennyi időnként lehet locsolni?

    VálaszTörlés