Boltból szerzett citrus ág

Előfordulhat, hogy a boltban találunk citrus ágat. Ezek az ágak rajta lehetnek a gyümölcsön. Általában mire ide érkezik az ág már rég kiszáradt. De vannak kivételek. Előfordulhat, hogy nagyon friss a szállítmány, így az ott lévő ág is friss. Olyan ágat keressünk, ami minél kevésbé van kiszáradva. A gyümölcshöz nagyon közeli rész nem jó, ezért nagyobb ág kell. A nagyon puha 'éretlen' ág se jó. A beszerzett ágakat teljesen rakjuk vízbe, hogy megszívják magukat.
Ha sikerül ágat szereznünk, akkor két féle módon tudjuk felhasználni:

1. Dugványozás Az ágat feldaraboljuk 3-4 levélre ha túl nagy, a leveleket 1/2-re vagy 1/3-ra vissza vágjuk. Ha van kéznél gyökereztető hormon akkor a dugvány alját belemártjuk, majd földbe dugjuk. Az ágaknak meleget, fényt és magas párárt kell biztosítani. A nedvességet is pótolni kell. Ez a dugványozás nagy vonalakban, de majd készítek részletes leírást erről.

2. Oltás és szemzés Az ágat nem csak dugványozni, de oltani is lehet. Az oltani szánt ág tényleg legyen friss, mert ez nagy mértékben befolyásolja az eredés sikerét. Az oltáshoz szükség van alanyra. Az oltás menetét nem fogom leírni, mivel ezt már leírtam részletesen.

Én például találtam citromot, aminél ott volt az ág, és egészen frissek is voltak.


Mind a két módszert kipróbáltam, ebből az oltást meg is mutatom:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése