Narancs lekvár

Most kivételesen nem a növényekről írok, hanem a lekvár készítésről. És nem is akármilyen gyümölcsből, a citrusokból. Jelen esetben nem is narancsból, nem is mandarinból, hanem Rangpur lime-ból készítettem. Ami az egyszerűség kedvéért olyan mint egy nagyobb mandarin. Nyersen víz ízű és keserű is, ezért kitaláltam, hogy lekvárt csinálok belőle.
Hozzávalók:
- egy szatyor citrus(kb. 2-3 kiló) az a jó szinte bármilyet bele lehet rakni, de főleg narancs vagy mandarin legyen.
- 1 kg cukor

A citrusokat meghámozzuk, egyszerű ha körbe vágjuk és pont felezve megint körbe vágjuk, így 4 darabban megkapjuk a héját. A fehér részt le kell vágni ha van rajta, ez nagyon macerás, így a mandarin egyszerű mert azon nincs.

A héját kis vékony csíkokra vágjuk.

A levüket kifacsarjuk, nem kell a hártya se a mag.


A felcsíkozott héjakat belerakjuk egy edénybe és felöntjük vízzel. Egy pici cukrot rakhatunk bele, bár később úgy is kerül bele. Megfőzzük, addig amíg kezd átlátszó lenni és puha.

Leszűrjük, majd a kifacsart gyümölcslevet bele öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük főzni. Pár óra múlva kezd majd besűrűsödni, a héjak is jól átfőnek és a legvégén majd kezdenek össze is törni. Ha idáig eljutottunk akkor már csak dunsztolni kell és kész is vagyunk.

Lehet sok féle módszerrel megcsinálni, ez elég egyszerű. Ez nem tartalmaz tartósítószert se glutént.
Íze olyan lett mint egy narancs lekvár, kicsit kesernyés, de finom édes, a héjak puhák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése