Fogalmak

Vannak fogalmak a citrusozáson belül is, amiket érdemes tudni.

Gatya:
A citrusok levelei eszméletlenül változatosak. A levél nyélnél is található plusz levél felület, ezt hívjuk 'gatyának'. Tudományos megnevezés a "szárnyalt levélnyél". Fontos tudni, mivel ez alapján már csoportokat zárhatunk ki a beazonosításkor. A mandarinnak, cédrátnak és a citromnak nincs gatyája, csak a vékony levélnyél. A narancsnak már van egy kicsi, a grapefruitnak nagyobb és annál is nagyobb a pomelónak van. A papedák közül a kaffir lime-nak a gatya és a levél szinte egyforma méretű. Fontos azt is tudni, hogy az új levelek és a régi öreg levelek között nagy a különbség. Beazonosításkor mindig az öreg leveleket nézzük.


Érett hajtás:
Azt az ágat hívjuk érett ágnak, ami már teljesen kifejlődött. A friss hajtás még puha, nem érte el a kifejlett méretet, nincs bekeményedve. Ezért az olyan ág ami még nem érett, nem alkalmas dugványozásra és oltásra.
Látszik a képen, hogy friss hajtás és a levelek még zsengék.


Oltás helye:
Az oltás helye általában jól látszódik, ott a törzs megszokott vastagodni, illetve a kéreg színén is látszódhat. Itt találkozik az alany és a nemes. Előfordulhat, hogy a nemes 'lefolyik', ez akkor következik be, ha a nemes túl gyorsan nő az alanyhoz képest, a túlzott hegszövet termelés miatt történik.
Az alany poncirus, a nemes citrange wilits. Az oltás valószínűleg ékoltás lehetett, ahogy a képen is látszik nem forrt össze szépen. A forradásnál jól látszik, hogy az alany-nemes kérgének a színe elüt egymástól. 


Alany:
Azt hívjuk alanynak amire rá van oltva a nemes/termő növény. Az alany része a gyökér és a törzs. Az alany legfontosabb része a gyökér. Az alany fajtája határozza meg, hogy milyen tulajdonságai vannak és, hogy milyen betegségekre fogékony vagy ellenálló. Ezért érdemes tudni. Alanynak használjuk a magról előnevelt citrusokat, de akár nemes növényt is átolthatunk ha úgy gondoljuk.


Nemes:
A termő, jó tulajdonságokat hordozó növény. Mindegyiknek van változat neve, pl. Citrus limon 'Lunario'. Ebből tudjuk, hogy a limon=citrom, és a 'Lunario' a változat. Amit így hívnak azoknak ugyan úgy kell kinézniük, nincs kavarodás. Ha csak annyit írnánk, hogy Citrus limon, akkor citrom, de szinte bármi lehet, egyszóval ismeretlen citrom. A nemes citrus lehet dugvány, illetve oltvány(alanyra van oltva).


Saját gyökér:
Amelyik nemes citrus saját gyökéren van az biztos nem oltott, azaz egy dugványról van szó. Ez is egy fontos tudnivaló, mivel ha egy nemes citrus saját gyökéren van, akkor a gyökere sokkal érzékenyebb a túlöntözésre. Ez alapján sokkal óvatosabban kell locsolni. A legérzékenyebbek a cédrátok. A másik fontos dolog, hogy a dugványozott citrusok lassabban nőnek, ebbe a citromok és a cédrátok nem tartoznak bele, ezek ugyan olyan gyorsan nőnek.


Rezisztencia:
Ez a kertészetben alap fogalom, de leírom. Azt jelenti, hogy valamire való ellenállóság. Például, ha azt írják, hogy az atka rezisztens lett egy xy nevezetű szerre, akkor az a szer már nem hat rá, nem pusztítja el. Ha azt mondják, hogy a pomeló rezisztens a gyökér rothadásra, akkor a növény jól bírja a túlöntözést, nem fog könnyen gyökér rothadást kapni.


Klorózis:
Jelentése levél sárgulás. A citrusok örökzöldek, akkor jó ha a levél mély sötét zöld. Ha ettől eltér akkor kezd a klorózis felé menni. A levélen sokféle képpen megjelenhet, ez a tápanyaghiánytól függ. Pl. vashiány; a levél kivilágosodik, a levél alap világoszöld az erek sötétzöldek lesznek, nagyon durva vashiánynál az egész levél fehér lesz.
A képen vashiány látható.


Egyenlőre ennyi, ha valami még eszembe jut akkor kiegészítem.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése