Grapefruit magonc ami kibírta a -10 fokot

Néhány magoncot kint hagytam az erkélyen tesztelés céljából. Ősz óta folyamatosan kint voltak egész télen. Az idei tél elég gyenge volt, -12-nél nem lehetett hidegebb és csak néhány napig tartott.
A magoncokból pomelót, keserű naracsot és grapefruitot raktam ki. Amíg nem jött a -10 fok az összes jól bírta, nem károsodtak -3 foknál se. De ahogy jött a hideg szinte az összes elpusztult. Az interneten nem sok információt lehet találni, hogy mégis milyen amikor egy citrus elfagy, tehát a tesztelés célja leginkább ez volt, hogy a károsodás hogyan mennyi idő alatt következik be.
A legelső jel, hogy a citrus szenved az, hogy a levele kisárgul. Az egészen sötét zöld is ki tud fakulni, amelyik kissé vashiányos akár sárgára is színeződik. Amelyik jobban bírja azoknál a sötétzöld szín átmegy barnás-zöld színezetté. A -10 fokos hidegben is jól tartják magukat, kemények a levelek, semmilyen szemmel látható baj nem látszódik. Ahogy melegszik az idő(este a min. 0 fok körül van), a levelek elkezdenek lógni, 1-2 nap után kiszáradnak. Zöld színűek, de vékonyak, tapintásra érződik, hogy nincs víz a levélben. Néhány nap után fehéren kezdenek elszáradni. Legelőszőr a levelek, de hajtás teteje is. A szár alsó része még zöld, de ráncosodik. Később az is elszárad.

-10 fok körül:

Körülbelül 1 hét után:

A pomelók bírták a legrosszabbul. A keserűnarancsok kicsivel jobban bírták mint a grapefruitok.

A grapefruitok között volt egy ami szinte teljesen sértetlenül túlélte a hideget. 
A hajtás végéből 1-2mm elszáradt, a leveleken keletkezett néhány folt, ami a fagyási sérüléstől van. De ezen kívül más baja nem lett. Mivel egy fiatal magonc, ezért néhány fokkal kevesebbet is bírni fog idősebb korában. 


A levelei azóta is élnek, a két sziklevél viszont leszáradt.(ami nem nagy veszteség)

A terv az, hogy felnevelem, feloltom egy télálló citromra és tesztelni fogom, hogy mennyit fog bírni. Ha sikerül túlélnie legalább -14 fokot akkor érdemes vele foglalkozni. Ha ennyit kibír, akkor érdemes megvárni, hogy ha megnő milyen termése lesz.


Írta: Petróczki Márton



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése