Oltáshoz szükséges eszközök

Van néhány eszköz ami nélkül nagyon nehezen vagy sehogy se sikerülne az oltás.

-metszőolló
-tapétavágó kés(snicer)
-fasebkezelő gél(alkohol mentes!)
-kötöző
-zacskó, fólia

Ezeknél van jobb eszközök és módszerek is, de ez a minimum.

Citrus oltás menete



Ezt az oltást tavasztól nyár közepéig tanácsolom elvégezni, mivel ilyenkor a legnagyobb a nedvkeringés. Ennél az oltásnál az erősen vissza vágott alany miatt, a jó forradás után azonnal kihajt a nemes. Az oltástól számított harmadik héttől várható a nemes rész kihajtása és akár elhúzódhat 6. hétig is.

1.Az alany oltható méretű, az oltás helyénél legalább ceruza vastag törzsű 
2.Az alanyt vissza kell vágni
3.Az oltást el kell végezni
4.A hajtásban lévő nemes, vad hajtások levágása
5.Egyenes törzs nevelése, majd a korona kialakítása 

Ha időben oltottunk az 5. lépést is elérheti az oltványunk, persze alanytól is függ. A teljes korona kialakítása nem egy év alatt fog megvalósulni, de minden évben érdemes figyelni és ha kell alakító metszést kell elvégezni. Az elágazás érdekében érdemes kissé vissza vágni a hajtásokat.

A citrus ALANY

Alany kiválasztása:

Tulajdonságok szerint:
-növekedés erőssége
-gyökérrothadásra való érzékenysége
-vírus érzékenysége(jelen esetben nem szempont)
-gyümölcs minőségének befolyásolása
-kompatibilitás


Alany előállítása:
-magról
-dugványról

Magról: 
Az alany előnevelés szempontjából elég egyszerű. A magokból nem mindegyik csírázik ki.A magoncokból is vannak selejtek, amik nagyon lassan rosszul nőnek, ezek szelektálásra kerülnek. A magból származó növény se biztos, hogy azokkal a tulajdonságokkal bír, mint amilyen gyümölcsből származik. Ennek az oka a keresztbeporzás. Például hiába szedünk ki grapefruit gyümölcsből magot, nem garantált, hogy grapefruit is lesz. Ha például télálló citrom beporozza, akkor citrumelo lesz a magokból és így megint új fajta, új tulajdonságú növényt kapunk. (Poncirus trifoliata+Citrus paradisi=>Swingle Citrumelo)

Dugványról:
A dugványozás is elég egyszerű, azonban megfelelő eszközök és környezet hiányában a művelet rossz eredményeket hozz.(gondolok itt a gyökereztető hormon, pára, szűrt fény biztosítása) A másik probléma, hogy a megszedett ágak fajtájától is függ a gyökerezés sikere. A gyökerezés se minden, hiszen abból a dugványból oltható méretű növényt kell nevelni, és vannak bizonyos fajták amik dugványként sokkal rosszabbul hajtanak mint magról vetve, pl. pomeló. A dugványozáshoz sok növényi rész szükséges, így külön növényt kell tartani erre a célra. Gyors és erős növekedésű alanyról megszedett ágat dugványozás közben már rá is lehet oltani, így gyökerezés közben már össze is forr a seb.

Citrus magok

Citrus grandis - Pomeló:


Citrus paradisi - Grapefruit:


Citrus sinensis - Édes narancs


Citrus limon - Citrom

Citrus reticulata - Mandarin

Sweetie



2012 Citrus oltások

Ezek mind a saját oltásaim, télen megtanultam, és tavasszal már oltottam is.

Nemes ágak:
 



(az első az alany, a második a nemes amit ráoltottam)

1. Alany: Citrus reticulata -> Citrus aurantium:


2. Alany: Citrus sinensis -> Citrus sinensis 'Tarocco':


3. Alany: Citrus grandis -> Citrus grandis:






4. Alany: Citrus limon -> Citrus paradisi 'Natzumikan':


5. Alany: Citrus grandis -> Citrus paradisi 'Natzumikan':


6. Alany: Citrus grandis -> Citrus paradisi 'Ruby Red':


7. Alany: Citrus limon -> Citrus limon 'Lunario':



8. Alany: Citrus limon -> Citrus limon 'Lunario':




9. Alany: Citrus limon -> Citrus limon 'Meyer':



10. Alany: Citrus limon -> Citrus limon 'Meyer':


11. Alany: Citrus reticulata -> Citrus reticulata:


12. Alany: Citrus reticulata -> Microcitrus papuana

Az utolsó négy kivételével mindegyik tavaszi kép és a nyár folyamán sokat nőttek.

Jeszenszky Árpád: Oltás, szemzés, dugványozás

Ezt a könyvet nagyon tudom ajánlani ha valakit érdekel és meg is szeretné tanulni.

A citrusok oltása elmélet

Ez egy nagyon fontos dolog. Akár citrus vagy más gyümölcsfáról legyen szó, az oltásra szükség van, ha biztosan termő(és jó minőségű) növényt szeretnénk. Az oltás pontos műveletét most nem írom le, sokféle létezik, a citrusoknál a T-szemzés, a héj alá oltás és még sok minden más is működik.
Azért azt már az elején le kell szögezni, hogy a magról ültetett citrusok nagyon sok idő múlva fognak teremni, és a termésük is bizonytalan lesz. Átlagba véve egy jó nagy 2 méteres dézsás citrus ami magról lett ültetve, egyik évben terem 3-4 termést, a következőben meg lehet nem is virágzik és nem is fog teremni. Azért valljuk be, egy ilyen nagy növénytől elég sovány a terméshozatal. Ezért kell még a növény kiskorában, ceruza vastagságú törzsnél átoltani, hogy ha megnő akkor ne 3-4 citrom legyen a fán, hanem több kilóval lehessen szüretelni.
Az oltásról tudni kell, hogy van a magról ültetett növény amit be fogunk oltani ezt hívják alanynak. A nemesnek hívjuk azt ami jó tulajdonságokat hordoz, a nemes neve pontosan meghatározza milyet fog teremni.
Az oltás menete nagy vonalakban arról szól, hogy az alanyhoz hozzánövesztjük a nemes részt. A továbbiakban a nemes fog tovább nőni, az alany semennyire.
Az oltásra azért is van szükség, mert egy nemes ág gyökereztetése nem biztos, hogy működik.
A másik fontos dolog, hogy az oltásoknak kompatibilisnek is kell lennie, ami azt jelenti, hogy az oltásnak nem csak a forradáskor de későbbiekben is jónak kell lennie. Persze a citrusoknál szerencsére kevés ilyen eset van.
Az se mindegy, hogy milyen alanyra milyen nemest oltunk. Ennek több oka is van. Az alany hatással van a nemes növekedésére a gyümölcs nagyságára és ízére.
Alany -> Növekedés:
(-,+)Egy lassú növekedésű alanyra oltott nemes ami jóval gyorsabban nő, az alany miatt lassabban fog nőni, azonban egy idő után az oltásnál az alany törzsét túlnőheti a nemes.(pl.citrom-cédrát)
(=)Ha egyforma növekedési erővel rendelkezik az alany és a nemes, a nemes úgy nő ahogy az szokott és az oltás helyénél sehol nincs túlnövés.(pl.citrom-citrom)
(+,-)Egy gyors növekedésű alanyra oltott nemes ami jóval lassabban nő, az alany miatt gyorsabban fog nőni, azonban egy idő után az oltásnál az alany törzse szembetűnően vastagabb lehet mint a nemes.(pl.)

Az oltásnál, nem csak az alany hat a nemesre, hanem a nemes is hat az alanyra, ami azt jelenti, hogy lassabb alanynál a gyors nemes hat az alanyra így az alanyt kicsit feltuningolja, a törzse is jobban vastagszik és a gyökere jobban nőhet, azonban a különbség még mindig megmarad így a törzsvastagságnak a különbsége látszódni fog(a fönt említetteknél).

Alany -> Gyümölcsméret:
(-,+)Egy kis termésű(és a növekedése is lassú) alanyra oltott nemes ami jóval nagyobb termésű, az alany miatt kisebb lesz a termése, és a gyümölcs íze is fel fog erősödni, esetleg még szárazabb is lehet a gyümölcshús.(a kis gyümölcsméret miatt nem biztos, hogy lassú az alany pl.volkamer)
(=)Ha egyforma termésűek és a növekedés is megegyezik akkor a nemes gyümölcsének méretében nincs változás.
(+,-)Egy nagy termésű alanyra oltott nemes ami jóval kisebb termésű, az alany miatt nagyobb lesz a termése, és a gyümölcs íze is fel fog hígulni, esetleg a héja vastagabb lehet.(pomeló-narancs)

Az nem biztos, hogy sokkal nagyobb vagy sokkal kisebb lesz a termés, mint az eredeti, de egy eredeti mérethez képest lesz különbség. A termés méret csökkenés vagy növekedés is nagy különbségek között észrevehető.

Alany ->Édes és Savas
Egy íratlan szabály, hogy édes termésű nemest nem oltunk savasító alanyra. És ez fordítva is igaz. Oka, hogy a savasító alanyra oltott édes termésű nem lesz olyan édes, esetleg sokkal savanyúbb lesz. Fordítva meg, a savanyú termésű nem lesz elég savas, ami megint nem jó. A savanyú pl. citrom, lime. Az édes pl. narancs mandarin.

Az alanyokat lehet még betegségre fogékonyság szerint is válogatni. Vannak mindenféle vírusok, fonálférgek amikre a különféle alanyok másképp reagálnak. De mivel hobbi szinten kis dézsában tartva, és az éghajlat miatt se fenyeget minket ez a veszély. Egyre kell figyelni, hogy az alany mennyire hajlamos a gyökérrothadásra. Ez egy elég fontos szempont, mivel ha egy gyökérrothadásra érzékeny alanyon lévő oltott növényünk van, akkor könnyen ki lehet locsolni, főleg ha sokáig vízben áll a gyökere, télen még veszélyesebb mikor a hideg is párosul mellé. Szerintem a cédrát a legérzékenyebb, és a pomeló bírja a legjobban.

A citrusoknak enyhén savanyú föld kell, ez ugyan úgy érvényes egy nemes dugványra és egy alanyra is. A csapvízzel való locsolás a talaj ellúgosodását okozza, ami hatására hiánybetegségek jönnek elő. A legkevésbé bírja ezt a poncirus alanyon lévő oltványok.