A citrusok oltása elmélet

Ez egy nagyon fontos dolog. Akár citrus vagy más gyümölcsfáról legyen szó, az oltásra szükség van, ha biztosan termő(és jó minőségű) növényt szeretnénk. Az oltás pontos műveletét most nem írom le, sokféle létezik, a citrusoknál a T-szemzés, a héj alá oltás és még sok minden más is működik.
Azért azt már az elején le kell szögezni, hogy a magról ültetett citrusok nagyon sok idő múlva fognak teremni, és a termésük is bizonytalan lesz. Átlagba véve egy jó nagy 2 méteres dézsás citrus ami magról lett ültetve, egyik évben terem 3-4 termést, a következőben meg lehet nem is virágzik és nem is fog teremni. Azért valljuk be, egy ilyen nagy növénytől elég sovány a terméshozatal. Ezért kell még a növény kiskorában, ceruza vastagságú törzsnél átoltani, hogy ha megnő akkor ne 3-4 citrom legyen a fán, hanem több kilóval lehessen szüretelni.
Az oltásról tudni kell, hogy van a magról ültetett növény amit be fogunk oltani ezt hívják alanynak. A nemesnek hívjuk azt ami jó tulajdonságokat hordoz, a nemes neve pontosan meghatározza milyet fog teremni.
Az oltás menete nagy vonalakban arról szól, hogy az alanyhoz hozzánövesztjük a nemes részt. A továbbiakban a nemes fog tovább nőni, az alany semennyire.
Az oltásra azért is van szükség, mert egy nemes ág gyökereztetése nem biztos, hogy működik.
A másik fontos dolog, hogy az oltásoknak kompatibilisnek is kell lennie, ami azt jelenti, hogy az oltásnak nem csak a forradáskor de későbbiekben is jónak kell lennie. Persze a citrusoknál szerencsére kevés ilyen eset van.
Az se mindegy, hogy milyen alanyra milyen nemest oltunk. Ennek több oka is van. Az alany hatással van a nemes növekedésére a gyümölcs nagyságára és ízére.
Alany -> Növekedés:
(-,+)Egy lassú növekedésű alanyra oltott nemes ami jóval gyorsabban nő, az alany miatt lassabban fog nőni, azonban egy idő után az oltásnál az alany törzsét túlnőheti a nemes.(pl.citrom-cédrát)
(=)Ha egyforma növekedési erővel rendelkezik az alany és a nemes, a nemes úgy nő ahogy az szokott és az oltás helyénél sehol nincs túlnövés.(pl.citrom-citrom)
(+,-)Egy gyors növekedésű alanyra oltott nemes ami jóval lassabban nő, az alany miatt gyorsabban fog nőni, azonban egy idő után az oltásnál az alany törzse szembetűnően vastagabb lehet mint a nemes.(pl.)

Az oltásnál, nem csak az alany hat a nemesre, hanem a nemes is hat az alanyra, ami azt jelenti, hogy lassabb alanynál a gyors nemes hat az alanyra így az alanyt kicsit feltuningolja, a törzse is jobban vastagszik és a gyökere jobban nőhet, azonban a különbség még mindig megmarad így a törzsvastagságnak a különbsége látszódni fog(a fönt említetteknél).

Alany -> Gyümölcsméret:
(-,+)Egy kis termésű(és a növekedése is lassú) alanyra oltott nemes ami jóval nagyobb termésű, az alany miatt kisebb lesz a termése, és a gyümölcs íze is fel fog erősödni, esetleg még szárazabb is lehet a gyümölcshús.(a kis gyümölcsméret miatt nem biztos, hogy lassú az alany pl.volkamer)
(=)Ha egyforma termésűek és a növekedés is megegyezik akkor a nemes gyümölcsének méretében nincs változás.
(+,-)Egy nagy termésű alanyra oltott nemes ami jóval kisebb termésű, az alany miatt nagyobb lesz a termése, és a gyümölcs íze is fel fog hígulni, esetleg a héja vastagabb lehet.(pomeló-narancs)

Az nem biztos, hogy sokkal nagyobb vagy sokkal kisebb lesz a termés, mint az eredeti, de egy eredeti mérethez képest lesz különbség. A termés méret csökkenés vagy növekedés is nagy különbségek között észrevehető.

Alany ->Édes és Savas
Egy íratlan szabály, hogy édes termésű nemest nem oltunk savasító alanyra. És ez fordítva is igaz. Oka, hogy a savasító alanyra oltott édes termésű nem lesz olyan édes, esetleg sokkal savanyúbb lesz. Fordítva meg, a savanyú termésű nem lesz elég savas, ami megint nem jó. A savanyú pl. citrom, lime. Az édes pl. narancs mandarin.

Az alanyokat lehet még betegségre fogékonyság szerint is válogatni. Vannak mindenféle vírusok, fonálférgek amikre a különféle alanyok másképp reagálnak. De mivel hobbi szinten kis dézsában tartva, és az éghajlat miatt se fenyeget minket ez a veszély. Egyre kell figyelni, hogy az alany mennyire hajlamos a gyökérrothadásra. Ez egy elég fontos szempont, mivel ha egy gyökérrothadásra érzékeny alanyon lévő oltott növényünk van, akkor könnyen ki lehet locsolni, főleg ha sokáig vízben áll a gyökere, télen még veszélyesebb mikor a hideg is párosul mellé. Szerintem a cédrát a legérzékenyebb, és a pomeló bírja a legjobban.

A citrusoknak enyhén savanyú föld kell, ez ugyan úgy érvényes egy nemes dugványra és egy alanyra is. A csapvízzel való locsolás a talaj ellúgosodását okozza, ami hatására hiánybetegségek jönnek elő. A legkevésbé bírja ezt a poncirus alanyon lévő oltványok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése