A citrus ALANY

Alany kiválasztása:

Tulajdonságok szerint:
-növekedés erőssége
-gyökérrothadásra való érzékenysége
-vírus érzékenysége(jelen esetben nem szempont)
-gyümölcs minőségének befolyásolása
-kompatibilitás


Alany előállítása:
-magról
-dugványról

Magról: 
Az alany előnevelés szempontjából elég egyszerű. A magokból nem mindegyik csírázik ki.A magoncokból is vannak selejtek, amik nagyon lassan rosszul nőnek, ezek szelektálásra kerülnek. A magból származó növény se biztos, hogy azokkal a tulajdonságokkal bír, mint amilyen gyümölcsből származik. Ennek az oka a keresztbeporzás. Például hiába szedünk ki grapefruit gyümölcsből magot, nem garantált, hogy grapefruit is lesz. Ha például télálló citrom beporozza, akkor citrumelo lesz a magokból és így megint új fajta, új tulajdonságú növényt kapunk. (Poncirus trifoliata+Citrus paradisi=>Swingle Citrumelo)

Dugványról:
A dugványozás is elég egyszerű, azonban megfelelő eszközök és környezet hiányában a művelet rossz eredményeket hozz.(gondolok itt a gyökereztető hormon, pára, szűrt fény biztosítása) A másik probléma, hogy a megszedett ágak fajtájától is függ a gyökerezés sikere. A gyökerezés se minden, hiszen abból a dugványból oltható méretű növényt kell nevelni, és vannak bizonyos fajták amik dugványként sokkal rosszabbul hajtanak mint magról vetve, pl. pomeló. A dugványozáshoz sok növényi rész szükséges, így külön növényt kell tartani erre a célra. Gyors és erős növekedésű alanyról megszedett ágat dugványozás közben már rá is lehet oltani, így gyökerezés közben már össze is forr a seb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése