Ha teljes a gyökér rothadás???

Előfordulhat még a legtapasztaltabb citrus gyűjtőkkel is, hogy a növénye gyökér rothadásban szenved. Lehet ez önhibán kívül is, például egy dugvány ami saját gyökéren van, vagy érzékeny gyökerű alanyon. Azt fontos megjegyeznem, ha megfelelően levegős a föld, és a talaj tulajdonságát ismerjük és aszerint locsolunk, akkor nem fordul elő ilyen probléma. A gyökér rothadása a levegőtlen és folyamatosan vizes talajban fordul elő.
De ha mégis megvan a baj, akkor érdemes minél hamarabb kijavítani a hibát. Ha nem tesszük a növényünk könnyen kipusztul.
Sokféle módszer létezik amivel megmenthetjük a növényünket, ez függ a gyökér rothadás nagyságától is. Ha csak kis mértékben, a hajszál gyökerek vége pusztul akkor még nincs olyan nagy gond. A növény ilyenkor még könnyen veszi az akadályt, újabb gyökeret fejleszt. Ez előfordulhat egy hosszabb esősebb időben is. A lényeg, hogy a talaj utána ki tud száradni. Valamikor meg se látszik a növényen, csak ültetésnél látjuk, ha esetleg volt ilyen. Ha nagyobb a baj, de még nem kritikus akkor azt tapasztaljuk, hogy a növényünk már egy jó ideje nem hajt, illetve a növekedése nem megfelelő. Ennél durvább eset, ha a levelek elkezdenek potyogni, illetve ha zölden ráfonnyadnak vagy rászáradnak. Ha itt tart a növényünk (és nem a tápoldat égette ki) akkor biztosak lehetünk, hogy a növény gyökere megsemmisült, pontosabban a hajszál gyökerek és esetleg még a vastagabbak is. Vizet és tápanyagot csak a hajszál gyökereken tud felvenni, ha az nincs akkor a növény elkezd pusztulni. A gyökere tönkre megy, leesnek a levelek, majd elhalnak az ágak, legrosszabb esetben még a nemes rész is lehal.
A helyzet sose reménytelen, mindig van megoldás.
A legkisebb gyanúnál a locsolás megvonása az első lépés, ilyenkor amúgy is nehezebben szárad ki a föld. Ez nem azt jelenti, hogy most már kaktuszt nevelünk, hanem azt, hogy amíg nem szárad ki rendesen a föld addig nem locsolunk, ez az időszak akár 2-3 nappal is kitolódhat. Ha mindent jól csinálunk nem lesz újra gond.
A nagyobb bajnál következik az átültetés. Ez is a gyökér rothadástól függ. A növény földlabdáját vegyük ki a cserépből. Ha egyben marad a föld labda az már egész jó jel, rothadt gyökereket a barna színűkről és a puha rothadt állagukról ismerjük meg. A földlabdáról kézzel szedjük le a földet, a rossz részek könnyen leesnek a földdel az élők ott fognak maradni. Addig szedjük le körbe a földet, amíg nem jutunk el az élő gyökerekig. Szerencsés esetben nem kell sokat leszedni, ha vékonyak még az egészséges gyökerek akkor csak vissza ültetjük és meg is vagyunk. Kezelni úgy kell mint az első lépésben. Az is előfordulhat, hogy nincs eléggé begyökeresedve és lehullik az egész föld, ekkor se kell megijedni, bár nem a legjobb, de le kell vágni a rossz részeket és ugyan úgy vissza ültetjük.
Durvább esetben csak a vastag főbb gyökerek maradnak életben. Ilyenkor könnyen szétesik a földlabda, mondhatni csak csonkok vannak. Ilyenkor már fölül sincs több élő rész. Az ilyen növényeket már nagyon nehéz rendbe szedni. Nehezen fog újra sűrű gyökeret nevelni. Az egészséges részig vágjuk vissza és ültessük el, lehetőleg sokkal kisebb cserépbe. Mivel nincs gyökér, nincs ami kiszárítsa a földlabdát, a nagy föld tömeg sokáig marad vizes. Esetleg még gyökereztető port szórhatunk a gyökér csonkra, lehet segít.

Tavalyi oltványok között volt egy olyan citrus, ami mandarin alanyra valami ismeretlen citrus került, valószínűleg keserű narancs. Nem olyan fajta volt aminek volt írva, valószínűleg alany lehetett. Kint hagytam egész télen. A rá oltott rész nagyon jól vette a megpróbáltatásokat. Nem fagytak le a levelek, nem repedt szét a kérge. Azonban a mandarin sajnos nem bírta olyan jól, folyamatosan esett a földjére az eső és a hó. Kint volt, még a mínuszok is érték, többször teljesen átfagyott a cserepe. Tavaszra sajnos szét rothadt teljesen a gyökere, alig maradt egészséges rész.
Így volt kint egész télen:

Kiszedve:

Ezért átültettem kisebb cserépbe, óvatosan locsoltam, de nem gyökeresedett vissza.
Egy új módszert alkalmaztam, amit még nem láttam Magyarországon senkinél se, ezért remélem tudok valami újat mutatni, bár maga az ötlet régi és régóta is használják. 
Az elején kezdve:

Így nézett ki az oltvány:



Szükség van legalább 1, de jobb ha van 2-3 fiatal citrus alany. Lehetnek különböző fajtájúak is, de lényeges, hogy jól bírják a gyökér rothadást. Én két poncirust választottam.


Ültessük el őket úgy, hogy az alanyok közel legyenek az oltványhoz és az oltvány törzse felé dőljenek.


Az alanyokat vágjuk vissza, érdemes az egyiket hosszabbra a másikat rövidebbre hagyni.


Az alany kérgébe belevágunk egy fordított 'T' alakot. Jól nézzük meg, hogy az alany vége eljut-e odáig.


Az alany végét vágjuk meg ferdén, mint ha ferde metszlapot vágnánk a nemes ágon.


Az alany végét beletoltjuk a kéreg alá.



Ezután valamivel kössük körbe, hogy tartsa az oltást. Én prafilm-el oldottam meg. Mivel nem áll fen a kiszáradás veszélye egyik résznek sem ezért nem létfontosságú a pára biztosítása, de a forradás sikere érdekében érdemes párásan tartani.


Teljesen elkészülve:


A forradás után a két alany fogja helyettesíteni a hiányzó gyökérzetet. Az elején ki fognak hajtani az új alanyok, de le kell törni a friss hajtást. Egy idő után megvastagodnak és a törzs részét fogják képezni. Előfordulhat, hogy az eredeti alany meggyökeresedik utólag. A kis alanyokat rá lehet oltani az alanyra is, de akár a nemesre is, ha elég alacsonyan van. Esztétika szempontjából érdemes minél lejjebb oltani, mert akkor nem olyan feltűnő. Nagyon vastag alanynál meg 3-at oltsunk szimmetrikusan, így még akár jól is nézhet ki.
Nem ismeretlen az se, hogy olyan oltványt árulnak, ami alapból két különböző alanyon van, és mindegyik külön a nemeshez csatlakozik. Ha egyiket elviszi valami betegség vagy szenved attól a másik még fent tudja tartani a fát.

Amire figyeljünk, ha el szeretnénk kerülni a gyökér rothadást:
- laza levegős földet használjunk(pl: kókuszrost, virágföld+perlit)
- a cserép nagyságát a növény nagyságához igazítsuk, ne ültessük egyből nagy cserépbe, fokozatosan növeljük a növény cserepét
- ha tudjuk, hogy a növényünk dugvány és érzékeny a gyökere pl. cédrát, akkor ne hagyjuk napokig az esőn ázni
- legyünk tisztában milyen földben van és az szerint locsoljuk, az agyagos földben lévő import citrusok földje sokkal nehezebben szárad ki mint a virágföld
- ha a felső 2cm föld száraz, nem biztos, hogy a föld közepe is
- két választás van locsolásnál, vagy locsolunk vagy nem, olyan nincs, hogy mindig odalöttyintek egy kicsit,
 ha eléggé kiszáradt a növény földje akkor alaposan meglocsoljuk úgy, hogy át is folyhat rajta a víz, de ezután addig nincs víz amíg ki nem szárad megint(a föld kiszáradása nem azt jelenti, hogy az egész földlabda csontszáraz és a növény levele lóg, hanem még a növény szomjazása előtt)
- kerüljük az átültetést ősszel, nem biztos, hogy van elég ideje belegyökeresedni
- ne használjunk cserép alátétet! csak addig legyen amíg a cserépből kifolyik a víz, utána azonnal öntsük ki, vízben nem állhat a cserepe! ha éri eső akkor fordítsuk le az alátétet és úgy rakjuk rá a növény cserepét
- télen visszafogottan locsoljunk, ne a nyári locsolást kövessük, télen kevés vizet locsoljunk mindig, és ha nem elég akkor megint locsoljuk meg de csak kis vízadagokat kaphat, elég lehet hetente kéthetente is locsolni, a levelek és termések puhulása illetve a levelek kagylósodása jelzi a növény szomjúságát
(nálam kb. 5 fokos helyen a tél elején és végén hetente, a tél közepén két hetente kell locsolnom)

________________________________________________________________________________
Frissítés:
2013.11.01
A fent látható módszer eredménye:


A két oltás sikerült, és elkezdett hajtani mindenhol. Az alsó hajtásokat letörtem, és vissza vágtam. Eddig minden jó.
__________________________



Írta: Petróczki Márton

Friss hajtások (2013)

Majdnem az összes citrus hajt, úgy tűnik egy növekedési szakaszban vannak. Egy évben 2-3 növekedési szakasz van a citrusoknak, de előfordulhat 4 is. A citrusok nagy része képes arra, hogy a friss hajtáson nem csak a levelek, hanem a virágok is ott legyenek.

Lime:



Lipo:


Citrom:



Sweetie:


Ponderosa citrom:


Ichang papeda:


Tahiti lime:


Pursha:


Ismeretlen, citrom-cédrát szerű:

Boltból szerzett citrus ág

Előfordulhat, hogy a boltban találunk citrus ágat. Ezek az ágak rajta lehetnek a gyümölcsön. Általában mire ide érkezik az ág már rég kiszáradt. De vannak kivételek. Előfordulhat, hogy nagyon friss a szállítmány, így az ott lévő ág is friss. Olyan ágat keressünk, ami minél kevésbé van kiszáradva. A gyümölcshöz nagyon közeli rész nem jó, ezért nagyobb ág kell. A nagyon puha 'éretlen' ág se jó. A beszerzett ágakat teljesen rakjuk vízbe, hogy megszívják magukat.
Ha sikerül ágat szereznünk, akkor két féle módon tudjuk felhasználni:

1. Dugványozás Az ágat feldaraboljuk 3-4 levélre ha túl nagy, a leveleket 1/2-re vagy 1/3-ra vissza vágjuk. Ha van kéznél gyökereztető hormon akkor a dugvány alját belemártjuk, majd földbe dugjuk. Az ágaknak meleget, fényt és magas párárt kell biztosítani. A nedvességet is pótolni kell. Ez a dugványozás nagy vonalakban, de majd készítek részletes leírást erről.

2. Oltás és szemzés Az ágat nem csak dugványozni, de oltani is lehet. Az oltani szánt ág tényleg legyen friss, mert ez nagy mértékben befolyásolja az eredés sikerét. Az oltáshoz szükség van alanyra. Az oltás menetét nem fogom leírni, mivel ezt már leírtam részletesen.

Én például találtam citromot, aminél ott volt az ág, és egészen frissek is voltak.


Mind a két módszert kipróbáltam, ebből az oltást meg is mutatom:



2013 junius

Jelenlegi állapot. Amiken várható termés: lime, 2 narancs és a wilits citrange. A citromon idén egy darab virág se volt. A pomeló se hozott virágot, remélem jövőre fog. A lipo még úgy is fog virágozni. A többi kicsi még.


Narancs:

Lime:

Citrange Wilits:

A tavaly oltott pomeló már ekkora:





oltások

Néhány későbbi oltásom.

Citrange Morton:

Sanford Curafora:

Yuzu:

Mindegyik poncirus alanyon van.



Narancs lekvár

Most kivételesen nem a növényekről írok, hanem a lekvár készítésről. És nem is akármilyen gyümölcsből, a citrusokból. Jelen esetben nem is narancsból, nem is mandarinból, hanem Rangpur lime-ból készítettem. Ami az egyszerűség kedvéért olyan mint egy nagyobb mandarin. Nyersen víz ízű és keserű is, ezért kitaláltam, hogy lekvárt csinálok belőle.
Hozzávalók:
- egy szatyor citrus(kb. 2-3 kiló) az a jó szinte bármilyet bele lehet rakni, de főleg narancs vagy mandarin legyen.
- 1 kg cukor

A citrusokat meghámozzuk, egyszerű ha körbe vágjuk és pont felezve megint körbe vágjuk, így 4 darabban megkapjuk a héját. A fehér részt le kell vágni ha van rajta, ez nagyon macerás, így a mandarin egyszerű mert azon nincs.

A héját kis vékony csíkokra vágjuk.

A levüket kifacsarjuk, nem kell a hártya se a mag.


A felcsíkozott héjakat belerakjuk egy edénybe és felöntjük vízzel. Egy pici cukrot rakhatunk bele, bár később úgy is kerül bele. Megfőzzük, addig amíg kezd átlátszó lenni és puha.

Leszűrjük, majd a kifacsart gyümölcslevet bele öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük főzni. Pár óra múlva kezd majd besűrűsödni, a héjak is jól átfőnek és a legvégén majd kezdenek össze is törni. Ha idáig eljutottunk akkor már csak dunsztolni kell és kész is vagyunk.

Lehet sok féle módszerrel megcsinálni, ez elég egyszerű. Ez nem tartalmaz tartósítószert se glutént.
Íze olyan lett mint egy narancs lekvár, kicsit kesernyés, de finom édes, a héjak puhák.

2013-as citrus oltások

Idén is oltottam, eddig ezek sikerültek...

Citrus ichangensis (alany: poncirus)





Citrus hystrix (alany: pomeló)

Citrus reticulata 'Minneola' (alany: pomeló)

Citrus sinensis 'Washington Navel' (alany: pomeló)

Citrus 'US-119' (alany: poncirus)

Citrus aurantium (sima alap termésű) (alany: keserűnarancs)


Ezeken kívül sikerült még 2db Shamouti narancs. Oltás alatt van Bergamot, Morton Citrange és Curafora. Remélem sikerülnek.


2013 citrus oltások

Idén is oltottam egy adag növényt, remélhetőleg sikerülnek.

Pomeló alanyra:
-Citrus sinensis 'New Hall'
-Citrus sinensis 'Chislett'
-Citrus sinensis 'Navelina'
-Citrus sinensis 'Washington Navel'
-Citrus sinensis 'Skagg's Bonanza'
-Citrus sinensis 'Napolitanska'
-Citrus aurantium 'Sevillano'(sima)
-Citrus aurantium 'Chinotto'
-Citrus reticulata 'Minneola'(Tangelo)
-Citrus hystrix
-Citrus maxima(nemes)

Poncirus trifoliata alanyra:
'US-119'
-Citrus ichangensis /2x/
-Citrange 'Norton Webberi'(ami nagy valószínűséggel 'Morton')


Pomeló mint alany?

 Pomeló mint alany?


Aki szeretne saját nevelésű citrus alanyt előnevelni, az biztos elgondolkodott már rajta, hogy mi is a tökéletes alany. Mindenki más és más alanyra esküszik. Az én kedvenc alanyom a pomeló. Sajnos olyan, hogy tökéletes alany nincs, de mindegyiknek meg van a maga előnye és hátránya.
Pomeló magot lehet gyümölcsből szedni, bár elég ritkán találni, és lehet rendelni is. A lényeg, hogy a mag teljesen pomeló tulajdonságokkal bírjon. Mivel bármi beporozhatja a virágot, így nem garantált a gyümölcsből kiszedett mag elvárt tulajdonsága. De ez nem jelenti azt, hogy már nem is fog jól nőni.
A pomelóról elmondható, hogy nagyon gyorsan nő, a gyökere nagyon jól bírja a vízben állást, és sokkal trópusibb eredetű mint a többi citrus, ezért a hideget kevésbé bírja. Úgy tapasztaltam, hogy a csapvizet elég jól tűri. Nagy levél felülete van, ezért egy nagy növénynek hamar kiszárad a földje nyáron.
Ezek a tulajdonságok a gyakorlatban nagyon kedvezőek. Sok alanyt nagyon könnyen ki lehet locsolni, egy pomeló alanyt szinte lehetetlen kilocsolni, persze a vízben állást egy citrusnál se tanácsolom, viszont nyáron a több napos esőzések nem tesznek kárt a növény gyökerében.
Ha gyorsan megnő, hamar lehet oltani. Oltásnál sokkal több hegszövetet termel, az eredés sikere is nagyobb. A rá oltott nemes jobban nő, a termés kicsit nagyobb is lehet. Ami hátrány, hogy az erős növekedése miatt kevesebb virág és termés lesz, de attól még ugyan úgy teremni fog. A gyors növekedés miatt szükséges a rendszeres vissza vágás.
Telelésnél az 5-10 fokot simán bírja, visszafogott öntözés kell ennek is. Nem ajánlatos próbálkozni, hogy mennyire bírja a mínuszokat.
Az én véleményem az, hogy összességében egész jó alany, kezdőknek kifejezetten ajánlom, jól bírja a túllocsolást. Mivel trópusi, a meleg szobát is jobban bírja.

Gyakorlatban, ahogy én csinálom:
Mindig télen kapom a magokat, és mivel 2-3 hét után a magok már egyre rosszabbul csíráznak, ezért én elvetem a magokat télen. A magokat úgy kell ültetni ahogy a többi citrus magot, semmi különleges nincs benne. Földnek (barna)tőzeget szoktam használni. Ebben szinte semmi tápanyag nincs. Egy cserépbe kerülhet több mag is. A magok kicsíráznak, megvannak a magoncok. Ekkor a tápoldatos vízzel lepermetezem őket, és be is locsolok. Sokat nem dob rajtuk mivel télen kevés a fény, vagy esetleg nincs is olyan meleg. Körülbelül a szikleveleken kívül hoznak 1-2 levelet, és így elvannak tavaszig.
Tavasszal, ahogy egyre több a fény, elkezdenek megindulni a magoncok. Ha látjuk, akkor a tápot is elkezdhetjük adni nekik. Természetesen az előírt adag szerint. Érdemes napos ablakba rakni őket, a külön ültetés nem szükséges még. Ha már kint az időjárás jó, akkor kirakhatjuk őket.
Először félárnyékba kerüljenek, mert ha hirtelen napra kerülnek akkor megégnek. 1-2 hét múlva már rakhatjuk a tűző napra is őket. Ha elérték a 15-20cm-es magasságot, akkor átültethetjük őket. Az új cserép legalább 20cm átmérőjű legyen. Nem baj ha a növényhez képest túlságosan nagynak tűnik, gyorsan meg fog nőni. Földnek ismételten tőzeget használok. És ültetéstől számítva már 1 hét után megkezdem a tápozást, mivel a közegben szinte semmi tápanyag nincs. Ha idáig eljutottunk akkor már csak néhány fontos dologra kell odafigyelni; tűző napon legyen, rendszeresen locsolni kell, rendszeres tápozás kell. Elején még lassabbak, de a nyár vége felé már elég erőteljesen nőnek, és őszre már majdnem a 90cm magas karóig nőnek és a törzsük ceruza vastag. A következő év tavaszán akár már olthatóak. Ami probléma lehet, az a takácsatkák elszaporodása, bár érdekes, hogy néhány kisebb levélen megbújtak de nem tudtak lényegesen elszaporodni.
Tavalyi eredmény:
2012.05.19 - Már ekkora volt a téli pomeló vetés

2012.08.18
 

2012.09.08 - Legutolsó kép, a friss hajtások még kifejlődtek

Írta: Petróczki Márton

Poncirus magoncok

A sok magot elvetettem és azóta már itt tartanak:


A magvetést két féle képen lehet, télen a meleg szobában neveljük elő, lehetőleg növénylámpa alatt, vagy a magokat még ősszel elvetjük a földbe és már csak tavasszal hajtanak ki.
Én mind a kettőt kipróbálom most. A magok fele kint van a kertben, tavasszal majd kiderül mi lesz. A másik fele meg a meleg szobában nő. A meleg nem minden, kell fény is a növényeknek. Erről egy "Sera plant color" fénycső gondoskodik. Legalább napi 10 óra kell nekik, de a 12-13 jobb. A növények teteje és a cső között körülbelül 5cm van, de a növények hosszát leszámítva a cserép pereme és a fénycső közti távolságnak kb. 20cm-nek kell lennie. Ha nagyon messze van a fénycső nem ér sokat a növényeknek, ha túl közel vannak az se jó, mert a cső által leadott hő miatt magasabb lesz hőmérséklet így a fényigény is nő. Szerencsére a cső nem forró így ha hozzá ér a növény levele akkor se megy tönkre. A lámpa ereje az "éppen jó" határt átlépi, de nem elég a rendes növény termesztéshez. Ez elég logikus, hiszen a napfény erejétől és színskálájától messze van, de arra bőven jó, hogy a kis magoncokat előneveljük és a tavaszt már kis növényekkel kezdjük. Nem csak citrus magokat hanem például más trópusi egzotikus magot is nevelhetünk alatta. Az is egy pozitív szempont, hogy nem nőnek ferdén a növények az egy oldalról érkező fénytől az ablaknál, hanem fölülről jön a fény így szépen egyenesen nőnek.
Aki pedig azt mondja, hogy ez nagyon sokat fogyaszt annak elárulom, hogy a 105cm hosszú cső 38W-os, és napi 10 órával is csak havonta 500 ft körüli összegre jön ki az áram fogyasztás. A beszerzése drága, a cső akkor 10 ezer volt, most már szerencsére 5-6 ezer. Az elektronikát szakértővel szereltessük össze. Egy időzítő 1500ft körül van, csak be kell állítani és magától megy a világítás. A fénycső élet tartama 2 év, utána már egyre gyengébb. Ha csak télen használjuk, még fél évet rászámolva is 4 telet ki lehet húzni vele.
Szerintem megéri, bár csak akkor érdemes rá költeni ha használjuk is.