Fogalmak

Vannak fogalmak a citrusozáson belül is, amiket érdemes tudni.

Gatya:
A citrusok levelei eszméletlenül változatosak. A levél nyélnél is található plusz levél felület, ezt hívjuk 'gatyának'. Tudományos megnevezés a "szárnyalt levélnyél". Fontos tudni, mivel ez alapján már csoportokat zárhatunk ki a beazonosításkor. A mandarinnak, cédrátnak és a citromnak nincs gatyája, csak a vékony levélnyél. A narancsnak már van egy kicsi, a grapefruitnak nagyobb és annál is nagyobb a pomelónak van. A papedák közül a kaffir lime-nak a gatya és a levél szinte egyforma méretű. Fontos azt is tudni, hogy az új levelek és a régi öreg levelek között nagy a különbség. Beazonosításkor mindig az öreg leveleket nézzük.


Érett hajtás:
Azt az ágat hívjuk érett ágnak, ami már teljesen kifejlődött. A friss hajtás még puha, nem érte el a kifejlett méretet, nincs bekeményedve. Ezért az olyan ág ami még nem érett, nem alkalmas dugványozásra és oltásra.
Látszik a képen, hogy friss hajtás és a levelek még zsengék.


Oltás helye:
Az oltás helye általában jól látszódik, ott a törzs megszokott vastagodni, illetve a kéreg színén is látszódhat. Itt találkozik az alany és a nemes. Előfordulhat, hogy a nemes 'lefolyik', ez akkor következik be, ha a nemes túl gyorsan nő az alanyhoz képest, a túlzott hegszövet termelés miatt történik.
Az alany poncirus, a nemes citrange wilits. Az oltás valószínűleg ékoltás lehetett, ahogy a képen is látszik nem forrt össze szépen. A forradásnál jól látszik, hogy az alany-nemes kérgének a színe elüt egymástól. 


Alany:
Azt hívjuk alanynak amire rá van oltva a nemes/termő növény. Az alany része a gyökér és a törzs. Az alany legfontosabb része a gyökér. Az alany fajtája határozza meg, hogy milyen tulajdonságai vannak és, hogy milyen betegségekre fogékony vagy ellenálló. Ezért érdemes tudni. Alanynak használjuk a magról előnevelt citrusokat, de akár nemes növényt is átolthatunk ha úgy gondoljuk.


Nemes:
A termő, jó tulajdonságokat hordozó növény. Mindegyiknek van változat neve, pl. Citrus limon 'Lunario'. Ebből tudjuk, hogy a limon=citrom, és a 'Lunario' a változat. Amit így hívnak azoknak ugyan úgy kell kinézniük, nincs kavarodás. Ha csak annyit írnánk, hogy Citrus limon, akkor citrom, de szinte bármi lehet, egyszóval ismeretlen citrom. A nemes citrus lehet dugvány, illetve oltvány(alanyra van oltva).


Saját gyökér:
Amelyik nemes citrus saját gyökéren van az biztos nem oltott, azaz egy dugványról van szó. Ez is egy fontos tudnivaló, mivel ha egy nemes citrus saját gyökéren van, akkor a gyökere sokkal érzékenyebb a túlöntözésre. Ez alapján sokkal óvatosabban kell locsolni. A legérzékenyebbek a cédrátok. A másik fontos dolog, hogy a dugványozott citrusok lassabban nőnek, ebbe a citromok és a cédrátok nem tartoznak bele, ezek ugyan olyan gyorsan nőnek.


Rezisztencia:
Ez a kertészetben alap fogalom, de leírom. Azt jelenti, hogy valamire való ellenállóság. Például, ha azt írják, hogy az atka rezisztens lett egy xy nevezetű szerre, akkor az a szer már nem hat rá, nem pusztítja el. Ha azt mondják, hogy a pomeló rezisztens a gyökér rothadásra, akkor a növény jól bírja a túlöntözést, nem fog könnyen gyökér rothadást kapni.


Klorózis:
Jelentése levél sárgulás. A citrusok örökzöldek, akkor jó ha a levél mély sötét zöld. Ha ettől eltér akkor kezd a klorózis felé menni. A levélen sokféle képpen megjelenhet, ez a tápanyaghiánytól függ. Pl. vashiány; a levél kivilágosodik, a levél alap világoszöld az erek sötétzöldek lesznek, nagyon durva vashiánynál az egész levél fehér lesz.
A képen vashiány látható.


Egyenlőre ennyi, ha valami még eszembe jut akkor kiegészítem.






Ha teljes a gyökér rothadás???

Előfordulhat még a legtapasztaltabb citrus gyűjtőkkel is, hogy a növénye gyökér rothadásban szenved. Lehet ez önhibán kívül is, például egy dugvány ami saját gyökéren van, vagy érzékeny gyökerű alanyon. Azt fontos megjegyeznem, ha megfelelően levegős a föld, és a talaj tulajdonságát ismerjük és aszerint locsolunk, akkor nem fordul elő ilyen probléma. A gyökér rothadása a levegőtlen és folyamatosan vizes talajban fordul elő.
De ha mégis megvan a baj, akkor érdemes minél hamarabb kijavítani a hibát. Ha nem tesszük a növényünk könnyen kipusztul.
Sokféle módszer létezik amivel megmenthetjük a növényünket, ez függ a gyökér rothadás nagyságától is. Ha csak kis mértékben, a hajszál gyökerek vége pusztul akkor még nincs olyan nagy gond. A növény ilyenkor még könnyen veszi az akadályt, újabb gyökeret fejleszt. Ez előfordulhat egy hosszabb esősebb időben is. A lényeg, hogy a talaj utána ki tud száradni. Valamikor meg se látszik a növényen, csak ültetésnél látjuk, ha esetleg volt ilyen. Ha nagyobb a baj, de még nem kritikus akkor azt tapasztaljuk, hogy a növényünk már egy jó ideje nem hajt, illetve a növekedése nem megfelelő. Ennél durvább eset, ha a levelek elkezdenek potyogni, illetve ha zölden ráfonnyadnak vagy rászáradnak. Ha itt tart a növényünk (és nem a tápoldat égette ki) akkor biztosak lehetünk, hogy a növény gyökere megsemmisült, pontosabban a hajszál gyökerek és esetleg még a vastagabbak is. Vizet és tápanyagot csak a hajszál gyökereken tud felvenni, ha az nincs akkor a növény elkezd pusztulni. A gyökere tönkre megy, leesnek a levelek, majd elhalnak az ágak, legrosszabb esetben még a nemes rész is lehal.
A helyzet sose reménytelen, mindig van megoldás.
A legkisebb gyanúnál a locsolás megvonása az első lépés, ilyenkor amúgy is nehezebben szárad ki a föld. Ez nem azt jelenti, hogy most már kaktuszt nevelünk, hanem azt, hogy amíg nem szárad ki rendesen a föld addig nem locsolunk, ez az időszak akár 2-3 nappal is kitolódhat. Ha mindent jól csinálunk nem lesz újra gond.
A nagyobb bajnál következik az átültetés. Ez is a gyökér rothadástól függ. A növény földlabdáját vegyük ki a cserépből. Ha egyben marad a föld labda az már egész jó jel, rothadt gyökereket a barna színűkről és a puha rothadt állagukról ismerjük meg. A földlabdáról kézzel szedjük le a földet, a rossz részek könnyen leesnek a földdel az élők ott fognak maradni. Addig szedjük le körbe a földet, amíg nem jutunk el az élő gyökerekig. Szerencsés esetben nem kell sokat leszedni, ha vékonyak még az egészséges gyökerek akkor csak vissza ültetjük és meg is vagyunk. Kezelni úgy kell mint az első lépésben. Az is előfordulhat, hogy nincs eléggé begyökeresedve és lehullik az egész föld, ekkor se kell megijedni, bár nem a legjobb, de le kell vágni a rossz részeket és ugyan úgy vissza ültetjük.
Durvább esetben csak a vastag főbb gyökerek maradnak életben. Ilyenkor könnyen szétesik a földlabda, mondhatni csak csonkok vannak. Ilyenkor már fölül sincs több élő rész. Az ilyen növényeket már nagyon nehéz rendbe szedni. Nehezen fog újra sűrű gyökeret nevelni. Az egészséges részig vágjuk vissza és ültessük el, lehetőleg sokkal kisebb cserépbe. Mivel nincs gyökér, nincs ami kiszárítsa a földlabdát, a nagy föld tömeg sokáig marad vizes. Esetleg még gyökereztető port szórhatunk a gyökér csonkra, lehet segít.

Tavalyi oltványok között volt egy olyan citrus, ami mandarin alanyra valami ismeretlen citrus került, valószínűleg keserű narancs. Nem olyan fajta volt aminek volt írva, valószínűleg alany lehetett. Kint hagytam egész télen. A rá oltott rész nagyon jól vette a megpróbáltatásokat. Nem fagytak le a levelek, nem repedt szét a kérge. Azonban a mandarin sajnos nem bírta olyan jól, folyamatosan esett a földjére az eső és a hó. Kint volt, még a mínuszok is érték, többször teljesen átfagyott a cserepe. Tavaszra sajnos szét rothadt teljesen a gyökere, alig maradt egészséges rész.
Így volt kint egész télen:

Kiszedve:

Ezért átültettem kisebb cserépbe, óvatosan locsoltam, de nem gyökeresedett vissza.
Egy új módszert alkalmaztam, amit még nem láttam Magyarországon senkinél se, ezért remélem tudok valami újat mutatni, bár maga az ötlet régi és régóta is használják. 
Az elején kezdve:

Így nézett ki az oltvány:



Szükség van legalább 1, de jobb ha van 2-3 fiatal citrus alany. Lehetnek különböző fajtájúak is, de lényeges, hogy jól bírják a gyökér rothadást. Én két poncirust választottam.


Ültessük el őket úgy, hogy az alanyok közel legyenek az oltványhoz és az oltvány törzse felé dőljenek.


Az alanyokat vágjuk vissza, érdemes az egyiket hosszabbra a másikat rövidebbre hagyni.


Az alany kérgébe belevágunk egy fordított 'T' alakot. Jól nézzük meg, hogy az alany vége eljut-e odáig.


Az alany végét vágjuk meg ferdén, mint ha ferde metszlapot vágnánk a nemes ágon.


Az alany végét beletoltjuk a kéreg alá.



Ezután valamivel kössük körbe, hogy tartsa az oltást. Én prafilm-el oldottam meg. Mivel nem áll fen a kiszáradás veszélye egyik résznek sem ezért nem létfontosságú a pára biztosítása, de a forradás sikere érdekében érdemes párásan tartani.


Teljesen elkészülve:


A forradás után a két alany fogja helyettesíteni a hiányzó gyökérzetet. Az elején ki fognak hajtani az új alanyok, de le kell törni a friss hajtást. Egy idő után megvastagodnak és a törzs részét fogják képezni. Előfordulhat, hogy az eredeti alany meggyökeresedik utólag. A kis alanyokat rá lehet oltani az alanyra is, de akár a nemesre is, ha elég alacsonyan van. Esztétika szempontjából érdemes minél lejjebb oltani, mert akkor nem olyan feltűnő. Nagyon vastag alanynál meg 3-at oltsunk szimmetrikusan, így még akár jól is nézhet ki.
Nem ismeretlen az se, hogy olyan oltványt árulnak, ami alapból két különböző alanyon van, és mindegyik külön a nemeshez csatlakozik. Ha egyiket elviszi valami betegség vagy szenved attól a másik még fent tudja tartani a fát.

Amire figyeljünk, ha el szeretnénk kerülni a gyökér rothadást:
- laza levegős földet használjunk(pl: kókuszrost, virágföld+perlit)
- a cserép nagyságát a növény nagyságához igazítsuk, ne ültessük egyből nagy cserépbe, fokozatosan növeljük a növény cserepét
- ha tudjuk, hogy a növényünk dugvány és érzékeny a gyökere pl. cédrát, akkor ne hagyjuk napokig az esőn ázni
- legyünk tisztában milyen földben van és az szerint locsoljuk, az agyagos földben lévő import citrusok földje sokkal nehezebben szárad ki mint a virágföld
- ha a felső 2cm föld száraz, nem biztos, hogy a föld közepe is
- két választás van locsolásnál, vagy locsolunk vagy nem, olyan nincs, hogy mindig odalöttyintek egy kicsit,
 ha eléggé kiszáradt a növény földje akkor alaposan meglocsoljuk úgy, hogy át is folyhat rajta a víz, de ezután addig nincs víz amíg ki nem szárad megint(a föld kiszáradása nem azt jelenti, hogy az egész földlabda csontszáraz és a növény levele lóg, hanem még a növény szomjazása előtt)
- kerüljük az átültetést ősszel, nem biztos, hogy van elég ideje belegyökeresedni
- ne használjunk cserép alátétet! csak addig legyen amíg a cserépből kifolyik a víz, utána azonnal öntsük ki, vízben nem állhat a cserepe! ha éri eső akkor fordítsuk le az alátétet és úgy rakjuk rá a növény cserepét
- télen visszafogottan locsoljunk, ne a nyári locsolást kövessük, télen kevés vizet locsoljunk mindig, és ha nem elég akkor megint locsoljuk meg de csak kis vízadagokat kaphat, elég lehet hetente kéthetente is locsolni, a levelek és termések puhulása illetve a levelek kagylósodása jelzi a növény szomjúságát
(nálam kb. 5 fokos helyen a tél elején és végén hetente, a tél közepén két hetente kell locsolnom)

________________________________________________________________________________
Frissítés:
2013.11.01
A fent látható módszer eredménye:


A két oltás sikerült, és elkezdett hajtani mindenhol. Az alsó hajtásokat letörtem, és vissza vágtam. Eddig minden jó.
__________________________



Írta: Petróczki Márton

Friss hajtások (2013)

Majdnem az összes citrus hajt, úgy tűnik egy növekedési szakaszban vannak. Egy évben 2-3 növekedési szakasz van a citrusoknak, de előfordulhat 4 is. A citrusok nagy része képes arra, hogy a friss hajtáson nem csak a levelek, hanem a virágok is ott legyenek.

Lime:



Lipo:


Citrom:



Sweetie:


Ponderosa citrom:


Ichang papeda:


Tahiti lime:


Pursha:


Ismeretlen, citrom-cédrát szerű:

Boltból szerzett citrus ág

Előfordulhat, hogy a boltban találunk citrus ágat. Ezek az ágak rajta lehetnek a gyümölcsön. Általában mire ide érkezik az ág már rég kiszáradt. De vannak kivételek. Előfordulhat, hogy nagyon friss a szállítmány, így az ott lévő ág is friss. Olyan ágat keressünk, ami minél kevésbé van kiszáradva. A gyümölcshöz nagyon közeli rész nem jó, ezért nagyobb ág kell. A nagyon puha 'éretlen' ág se jó. A beszerzett ágakat teljesen rakjuk vízbe, hogy megszívják magukat.
Ha sikerül ágat szereznünk, akkor két féle módon tudjuk felhasználni:

1. Dugványozás Az ágat feldaraboljuk 3-4 levélre ha túl nagy, a leveleket 1/2-re vagy 1/3-ra vissza vágjuk. Ha van kéznél gyökereztető hormon akkor a dugvány alját belemártjuk, majd földbe dugjuk. Az ágaknak meleget, fényt és magas párárt kell biztosítani. A nedvességet is pótolni kell. Ez a dugványozás nagy vonalakban, de majd készítek részletes leírást erről.

2. Oltás és szemzés Az ágat nem csak dugványozni, de oltani is lehet. Az oltani szánt ág tényleg legyen friss, mert ez nagy mértékben befolyásolja az eredés sikerét. Az oltáshoz szükség van alanyra. Az oltás menetét nem fogom leírni, mivel ezt már leírtam részletesen.

Én például találtam citromot, aminél ott volt az ág, és egészen frissek is voltak.


Mind a két módszert kipróbáltam, ebből az oltást meg is mutatom:



2013 junius

Jelenlegi állapot. Amiken várható termés: lime, 2 narancs és a wilits citrange. A citromon idén egy darab virág se volt. A pomeló se hozott virágot, remélem jövőre fog. A lipo még úgy is fog virágozni. A többi kicsi még.


Narancs:

Lime:

Citrange Wilits:

A tavaly oltott pomeló már ekkora:





oltások

Néhány későbbi oltásom.

Citrange Morton:

Sanford Curafora:

Yuzu:

Mindegyik poncirus alanyon van.



Narancs lekvár

Most kivételesen nem a növényekről írok, hanem a lekvár készítésről. És nem is akármilyen gyümölcsből, a citrusokból. Jelen esetben nem is narancsból, nem is mandarinból, hanem Rangpur lime-ból készítettem. Ami az egyszerűség kedvéért olyan mint egy nagyobb mandarin. Nyersen víz ízű és keserű is, ezért kitaláltam, hogy lekvárt csinálok belőle.
Hozzávalók:
- egy szatyor citrus(kb. 2-3 kiló) az a jó szinte bármilyet bele lehet rakni, de főleg narancs vagy mandarin legyen.
- 1 kg cukor

A citrusokat meghámozzuk, egyszerű ha körbe vágjuk és pont felezve megint körbe vágjuk, így 4 darabban megkapjuk a héját. A fehér részt le kell vágni ha van rajta, ez nagyon macerás, így a mandarin egyszerű mert azon nincs.

A héját kis vékony csíkokra vágjuk.

A levüket kifacsarjuk, nem kell a hártya se a mag.


A felcsíkozott héjakat belerakjuk egy edénybe és felöntjük vízzel. Egy pici cukrot rakhatunk bele, bár később úgy is kerül bele. Megfőzzük, addig amíg kezd átlátszó lenni és puha.

Leszűrjük, majd a kifacsart gyümölcslevet bele öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és elkezdjük főzni. Pár óra múlva kezd majd besűrűsödni, a héjak is jól átfőnek és a legvégén majd kezdenek össze is törni. Ha idáig eljutottunk akkor már csak dunsztolni kell és kész is vagyunk.

Lehet sok féle módszerrel megcsinálni, ez elég egyszerű. Ez nem tartalmaz tartósítószert se glutént.
Íze olyan lett mint egy narancs lekvár, kicsit kesernyés, de finom édes, a héjak puhák.

2013-as citrus oltások

Idén is oltottam, eddig ezek sikerültek...

Citrus ichangensis (alany: poncirus)





Citrus hystrix (alany: pomeló)

Citrus reticulata 'Minneola' (alany: pomeló)

Citrus sinensis 'Washington Navel' (alany: pomeló)

Citrus 'US-119' (alany: poncirus)

Citrus aurantium (sima alap termésű) (alany: keserűnarancs)


Ezeken kívül sikerült még 2db Shamouti narancs. Oltás alatt van Bergamot, Morton Citrange és Curafora. Remélem sikerülnek.