Hol legyen beoltva a citrus?

Az oltás helyének kiválasztása:
Egyenes sima felületet keressünk, ahol ha lehet nincs szem(levél és fölötte a szem), sérülés, ág. A törzs is mindenképpen egyenes legyen, mert ha nem, oltáskor a seb felület nem fog tökéletesen illeszkedni. Ennek következtében az oltás nem fog sikerülni.

A magonc törzse az aljától 10-20cm magasságig egyenes és szabályosan kerek, itt a legérdemesebb oltani, nem kell rajta sokat gondolkodni. Fölfele haladva a törzs elkezd cikcakkosan nőni, ez nem minden esetben igaz, és idősödve egyre egyenesebb lesz lesz. Ha egy ilyen alanyt kell beoltani át kell gondolni. A nemes ág metsz lapjának el kell férnie, se a domború részre, se a homorú részre nem lehet héj alá oltással vagy lapozással. A domború résznél fölül vagy alul lógna túl, a homorú résznél meg középen lenne légrés, ami miatt megint nem jó. Lapozással pedig azért nem működne, mert a vágásnak egyenesnek kell lennie, de ha egyenes a vágás ott a kéreg elhelyezkedése is más lesz, a cambium se fog érintkezni így az oltás megint sikertelen lehet. A cikcakkhoz is lehet igazodni, hiszen kis szakaszon is de egyenes és ezt kell kihasználni.

A másik dolog amit érdemes betartani, bár ez már esztétika kérdése és a sikert s hiszem, hogy befolyásolná. Ez pedig az, hogy az alany törzsének melyik oldalára oltunk, ha az alany kissé ferdén nő vagy cikcakkosan, akkor tudunk a törzs fölé, oldalára, és alá oltani. Én azt tanácsolom, hogy fölé érdemes oltani, már csak a gravitáció miatt is, oldalra vagy alá oltott ág könnyebben kimozdulhat kötözés során, és esetleg kevésbé észrevehető.

Ha ferde törzsre oltunk akkor a rá oltott nemes ágon a szemek állása se mindegy. Egy nemes ágon elég 1-2 szem is. Ha például fölé oltunk, akkor az ágon lévő szemnek érdemes az alanyhoz képest kifele néznie, mivel a hajtás mindig kissé ferdén nő így a nemes hajtás egyenes lesz. Ha a szem az alanyhoz képest az alany felé néz, akkor tovább hajtva hajtva az alany ferdeségét fogja követni . Persze egy idő után megnő a nemes és kevésbé lesz látható. A friss hajtást lehet irányítani, óvatosan kikötve.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése