Poncirus trifoliata

Télálló citrom - Poncirus trifoliata
  
Egy újabb leírást nem akarok leírni, az interneten rengeteg leírás van róla. Én inkább csak a fontos dolgokat írom le.


Elsősorban amit érdemes tudni róla, hogy teljesen télálló. Kisebb korában még egy kis takarást igényelhet, de egy megerősödött tő már gond nélkül kitelel. A növény lombhullató. A levele háromra tagolt. A termése október környékén érik be. A termésében rengeteg mag van. A termés héja gyantás, így olyan késsel vágjuk fől amit nem sajnálunk. A gyümölcshús nagyon kevés a sok mag miatt, és a savanykás-kesernyés íz mellé még terpentines is. Étkezésre szinte teljesen alkalmatlan. Viszont elég jó alany.
Alanynak használva egy lassú alanyt kapunk. A növekedése olyan lassú, hogy körülbelül 2-3 évnél hamarabb biztos nem tudjuk beoltani. A növény kerek és befásodott részére tudunk csak oltani. Ezeket a citrusokat nyugodtan olthatjuk rá; mandarin, narancs, citrom, grapefruit, pomeló. Amit talán nem oltanék rá azok a cédrátok. A rá oltott nemes lassabban nő, a termés kicsit kisebb és a héja vékonyabb is lehet. Mivel lassú alany így a nemes főleg a virágokra és a termésre koncentrál, a hajtás visszafogottabb. Telelés közeledtével a poncirus alanyon lévő nemes növény egy kis gyenge lombhullatást produkál és a melegben tartott oltvány az alany miatt jobban megviseli a téli időszakot. Jobb ha az ilyen alanyon lévő növényeket rendesen hűvös helyen(5 fok) teleltetjük. Sok szó esik arról, hogy alanynak használva nem él sokáig, pontosabban 20 év után már tönkre megy. Ez nem teljesen igaz, mivel a poncirus sokáig él, csak a rá oltott nemes öregszik el. A 10 és 20 év között a legtermelékenyebb utána már a termés hozam csökken. Ez sok más citrussal is így van, és ez nagyüzemi termelésre érvényes, kis dézsában tartott növény egyébként se úgy terem és nem is nő meg olyan gyorsan.
A poncirus trifoliata sokkal érzékenyebb a lúgos földre mint a többi citrus. Csapvízzel locsolva egyik hétről a másik hétre fehéredik ki a levele, aminek az oka, hogy a talaj ph szintje magas, a fehér levél a vashiány jele. A növénynek savanyú kémhatású föld kell. A gyökere a hideget jól bírja és a túl locsolást is valamilyen szinten jól bírja, persze a folyamatos vízben állástól ez is gyökér rothadást tud kapni. 
A mag ültetésénél arra kell ügyelni, hogy a kiszedett magokat azonnal vessük el, mert a sokáig levegőn tárolt magok elvesztik a csírázó képességüket. Persze el lehet tárolni a magokat, de a csírázási arány folyamatosan csökken. A magoncoknak sok fény és táp kell a megfelelő növekedéshez.
Összességében egy egyszerűen előállítható alany. Egy szabadföldi tőről több ezer magot lehet begyűjteni és a télállóság miatt fűteni se kell a magoncokat, ami hátrány, hogy lassan nőnek.
4 éves tövek, már oltható törzzsel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése